Proefschrift Jean Frins ´Gendelettre´ over Frans Erens in aantocht!

Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

2020-05-18 Omslag GendelettreDe Limburger besteedt er al aandacht aan in de weekkrant VIA Parkstad van 20 mei (editie Kerkrade-Landgraaf-Simpelveld), zie de bijlage of de het bericht op de website van De Limburger! Mogelijk in de tweede helft van dit jaar, maar realistischer lijkt 2021, verschijnt als deel 18 in de Historische Reeks Parkstad Limburg het proefschrift van Neerlandicus (en redacteur van ons lijfblad ‘MijnStreek‘) Jean Frins uit Landgraaf.

De titel: Gendelettre – De vormende jaren van Frans Erens – 1857-1893.

Frans Erens (1857-1935) geldt als ‘de Limburgse Tachtiger’, die op grond van zijn zuidelijke afkomst, katholieke geloof en internationale vorming een eigen positie innam binnen de Beweging van Tachtig. Gendelettre brengt in kaart welke gangen en wegen Erens bewandelde voorafgaand aan zijn toetreden tot de literaire vereniging Flanor, de bakermat van Tachtig. Daarbij ligt de nadruk op zijn verblijf te Parijs in de jaren 1881 tot en met 1883. Deze studie laat ook zien hoe hij aan zijn in Limburg, Leiden, Bonn en Parijs doorgebrachte jeugd vanaf 1883 als Tachtiger in Amsterdam een vervolg gaf. Deze eerste wetenschappelijke biografie van Frans Erens wordt verrijkt met niet eerder herdrukte teksten van de schrijver.

Germanist en neerlandicus Jean Frins (1982) werd bij het schrijven begeleid door de hoogleraren Mary Kemperink (Rijksuniversiteit Groningen) en Kees Snoek (Sorbonne Université Parijs). Via deze website stellen we u op de hoogte van de datum van promotie en verschijnen van het boek.

 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud