Themanummer MijnStreek met bijlage “Spionage in Heerlen” verschenen

Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Medio mei viel het tweede nummer van 2020 bij onze abonnees in de brievenbus. Het nummer staat geheel in het teken van 75 jaar bevrijding, c.q. de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Omdat Het Land van Herle 75 jaar bestaat verschijnt bij deze editie een extra bijlage Spionage in Heerlen tijdens het interbellum door Harry van Dijck (56 blz. geïlll), gratis voor abonnees, maar ook samen met dit nummer of los verkrijgbaar via onze webshop en bij enkele boekhandels in onze regio.

INHOUD van dit nummer:

Van de redactie – 75 jaar door Roelof Braad
Thema
– Het eerste Heerlense bevrijdingsfeest! door Harry van Dijck
Merkwaardig verhaal(d) –  Een NSDAP-er als slachtoffer van de tijdgeest? Over Heinrich Stahl, NSDAP-Ortsgruppenleiter van Heerlen  door Marcel Krutzen
Thema -Belgische kinderen in Hoensbroek tijdens de Tweede Wereldoorlog door Paul Borger (met een digitale bijlage ´adressen potentiële gastgezinnen´ – hier te downloaden)
Ingezoomd – Lieve Corry. Brieven van een Heerlense vader aan zijn dochter in oorlogstijd
door Philippe van Wersch
door Paul Borger (met een digitale bijlage ´adressen gastgezinnen en gevorderde panden´ – hier te downloaden)
Historisch Actueel – Over een pas ontdekte schuilkelder in De Egge in Brunssum door Bert van Ogtrop
Portret – Thomas Schiphorst (1923-1945), verzetskoerier door Marcel Krutzen
Uitgelicht – Houd Moed! Persoonlijke oorlogsverhalen uit Simpelveld en Bocholtz door Diane Smeets-Habets
Aangestipt – (over tien verschenen publicaties rondom bevrijding en bezetting) door Diane Smeets-Habets, Anita Quaedackers en Roelof Braad

Spionage in Heerlen tijdens het interbellum. Hoe twee jonge Heerlense meiden het slachtoffer werden van het spel der grootmachten door Harry van Dijck is een waar gebeurde geschiedenis dat de auteur bij toeval tijdens historisch onderzoek op internet ontdekte. Een geheim rapport uit december 1937 over de veroordeling van twee jonge Heerlense meiden ‘gebruikt voor spionagedoeleinden’ prikkelde de nieuwsgierigheid van de auteur en zette hem aan tot uitgebreid archiefonderzoek voor deze historische verhandeling. ‘Spionage?´ kopte een eerder krantenbericht. De twens Klara Delhey en Resi Lauvenberg zaten al acht maanden in de gevangenis in Aken. Maar waren ze werkelijk spionnen? Hoe het precies zat, is vastgelegd in een omvangrijk strafdossier in het archief van de ‘Oberreichsanwalt beim Volksgerichtshof‘ in het Bundesarchiv te Berlijn. De auteur maakte hieruit een reconstructie van een geschiedenis over hoe jonge meiden in het interbellum in het vangnet van een echte spion verstrikt raakten en hun ‘avonturen’.

De auteur is Procesmanager vastgoed bij woningcorporatie Weller in Heerlen en amateurhistoricus.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud