Maria-expositie en restauratieproject in het Limbrichtse Salviuskerkje nog t/m 23 augustus te bezoeken

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

De zorg voor het behoud van het religieuze culturele erfgoed was de aanleiding voor de Stichting Oude Salviuskerk in Limbricht om in actie te komen voor de restauratie van het triptiek, oftewel altaarkastje, met een voorstelling van de verloving van Maria in de grote Salviuskerk.

Voor het werven van middelen en het creëren van een draagvlak voor de restauratie is een publieksactie opgezet, waarover u meer informatie kunt vinden op de website de Salviuskerk: https://www.salviuskerkje.nl/.

verloving Maria

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen, dat het triptiek een grote waarde heeft. De sculpturen ervan zijn tot stand gekomen in het Elsloo-atelier. De twee geschilderde panelen zijn zeldzame voorbeelden van de schilderkunst in onze regio in die tijd. Door identificatie van de patroonheiligen met historische personen is het mogelijk het kunstwerk te koppelen aan de omgeving Roosteren-Holtum-Limbricht.

Om meer bekendheid te geven aan dit werk uit de 16e eeuw wordt een expositie in het oude kerkje georganiseerd. De verloving van Maria en Jozef zal het middelpunt vormen van de tentoonstelling die te bezichtigen is tot en met 23 augustus. Daarnaast wordt ook aandacht geschonken aan de verkondiging van de komst van Christus aan Maria. Deze laatste voorstelling is terug te vinden op de oude gewelfschilderingen uit circa 1295 in de kerk. Beide thema’s worden in een volkskundige en kunsthistorische context geplaatst.

Door de Covid-19 beperkingen is per uur een maximum voor het toeschouwersaantal vastgesteld. Individuele bezoekers zijn in de weekenden welkom na voorintekening via de website https://www.salviuskerkje.nl/.

Door de week is exclusief bezoek voor groepen mogelijk. Hiervoor dient men zich te melden via de voorzitter: salviuskerkje@gmail.com.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud