‘Afscheid van Lucia’ een historische jeugdroman door Ton van Reen

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Het kernverhaal speelt in de zestiende eeuw. De auteur plaatste het verhaal al eerder in het boek met geschiedenisverhalen Ridders, Rovers en Rapalje.  Hij heeft het nu verder uitgewerkt en naar onze tijd gehaald.

Het boek verscheen begin september. Van 30 september tot 11 oktober  is het weer Kinderboekenweek en dit jaar is het thema geschiedenis. Het boek sluit dus mooi aan bij het thema van dit jaar.

Op de zolder van hun grootmoeder vinden een paar kinderen van een jaar of dertien in een oude kast een stapel schriften. In deze schriften staat een stuk familiegeschiedenis opgetekend, geschreven door de grootmoeder van hun grootmoeder. Ze gaan ze lezen en grootmoeder komt er ook bij. Er gaat een wereld voor hen open. Zo lezen ze dat ze afstammen van een freule van kasteel De Berckt. Maar ze stammen ook af van de koeienmeid van het kasteel en van reizende acteurs. Nu snappen ze waarom hun ouders nog steeds rondreizen als muzikanten. Circus, kermis en theater zitten ook bij hen en bij hun grootmoeder in het bloed. Door de schriften te lezen van hun betovergrootmoeder en door de vertellingen van hun grootmoeder, leren ze hoe ze naar zichzelf moeten kijken. Het is een boek geworden voor jong en oud.

Afscheid van Lucia

Lucia van Eyll en haar nicht Amalia zaten op de hooizolder, boven de koeienstal van kasteel De Berckt. Ze luisterden naar het verhaal dat Ruth, de dochter van koeienmeid Judith, aan hen vertelde. Haar verhalen riepen altijd wonderen op in de hoofden van Lucia en Amalia. Ze hingen aan haar lippen. Als altijd wanneer Ruth vertelde, kwamen ze in hun beleving terecht op de plaatsen waar het verhaal speelde. Zwevend op de zinnen van Ruth ontmoetten ze wonderlijke mensen in sprookjesachtige landen. Als Ruth vertelde leek het normaal om mee te vliegen met vogels, of door de wind over de horizon te worden geblazen.

Ton van Reen schrijft graag boeken over geschiedenis, zoals het verfilmde ‘De bende van de bokkenrijders’, ‘Gestolen jeugd’, ‘Vlucht voor het vuur’ en ‘De lichtverkoper’. Het afscheid van Lucia is gebaseerd op historische gebeurtenissen in de zeventiende eeuw en is evenals de andere genoemde titels zeer geschikt voor Young Adults (fictie 15+).

Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel en de prijs is € 12,90.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud