HET LAND VAN HERLE

  

Expeditie Vuistbijl vanaf 9 oktober aanstaande in De Vondst

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Expeditie Vuistbijl is een archeologisch project dat zich richt op de vroegste bewoners van Limburg: Neanderthalers uit de IJstijd.

Neanderthalers leefden ca. 300.000-35.000 jaar geleden, in het  zogenaamde middenpaleolithicum. Archeologisch gezien, kennen we in Nederland Neanderthalers vrijwel uitsluitend aan de hand van hun stenen werktuigen. Met name de vaak zeer fraai gemaakte vuistbijlen zijn in dit verband bekend. De beste informatie die we hebben over de leefwijze van Neanderthalers komt uit de Belvédère groeve bij Maastricht. Hier hebben in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw opgravingen plaatsgevonden waarbij langs een oude Maasoever verschillende kampementen werden aangetroffen. Deze leerden ons veel over de leefwijze van onze voorouders in de IJstijd. Maar er zijn elders in Limburg en in het buitenland ook recente en bijzondere ontdekkingen die een soms heel onverwacht licht werpen op deze intrigerende periode. Daarom is het tijd om alles eens op een rij te zetten en om aan de hand van nieuwe ideeën het veld in te gaan. Vandaar Expeditie Vuistbijl.

expeditie vuistbijl

De expositie over Expeditie Vuistbijl is vanaf 9 oktober aanstaande te zien in De Vondst in Heerlen. In deze fascinerende expositie wordt steeds duidelijker dat Neanderthalers uiterst capabele mensen en overlevers waren die bepaald niet als inferieur aan moderne mensen mogen worden beschouwd. Het is waarschijnlijk zelfs zo dat we ons succes als moderne mens voor een groot deel aan hen te danken hebben. Welke werktuigen en materialen gebruikten de Neanderthalers? Wat zijn vuistbijlen? Èn we delen onze kennis over de verwachtingskaart: waar zaten Neanderthalers in Limburg?

Deel dit artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Scroll naar top