Expeditie Vuistbijl vanaf 9 oktober aanstaande in De Vondst

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Expeditie Vuistbijl is een archeologisch project dat zich richt op de vroegste bewoners van Limburg: Neanderthalers uit de IJstijd.

Neanderthalers leefden ca. 300.000-35.000 jaar geleden, in het  zogenaamde middenpaleolithicum. Archeologisch gezien, kennen we in Nederland Neanderthalers vrijwel uitsluitend aan de hand van hun stenen werktuigen. Met name de vaak zeer fraai gemaakte vuistbijlen zijn in dit verband bekend. De beste informatie die we hebben over de leefwijze van Neanderthalers komt uit de Belvédère groeve bij Maastricht. Hier hebben in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw opgravingen plaatsgevonden waarbij langs een oude Maasoever verschillende kampementen werden aangetroffen. Deze leerden ons veel over de leefwijze van onze voorouders in de IJstijd. Maar er zijn elders in Limburg en in het buitenland ook recente en bijzondere ontdekkingen die een soms heel onverwacht licht werpen op deze intrigerende periode. Daarom is het tijd om alles eens op een rij te zetten en om aan de hand van nieuwe ideeën het veld in te gaan. Vandaar Expeditie Vuistbijl.

expeditie vuistbijl

De expositie over Expeditie Vuistbijl is vanaf 9 oktober aanstaande te zien in De Vondst in Heerlen. In deze fascinerende expositie wordt steeds duidelijker dat Neanderthalers uiterst capabele mensen en overlevers waren die bepaald niet als inferieur aan moderne mensen mogen worden beschouwd. Het is waarschijnlijk zelfs zo dat we ons succes als moderne mens voor een groot deel aan hen te danken hebben. Welke werktuigen en materialen gebruikten de Neanderthalers? Wat zijn vuistbijlen? Èn we delen onze kennis over de verwachtingskaart: waar zaten Neanderthalers in Limburg?

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud