Kasteel Hoensbroek schittert op Zilveren Dukaat van de Koninklijke Nederlandse Munt

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Kasteel Hoensbroek verschijnt in de nieuwe serie Zilveren Dukaten van de Koninklijke Nederlandse Munt. Het thema van deze serie is ‘Nederlandse kastelen’. Op 27 augustus is het ontwerp van de Zilveren Dukaat onthuld door muntmeester Stephan Satijn. Hierbij waren wethouder Cultuur, Erfgoed, Onderwijs, Jeugd en Wonen Jordy Clemens en Hans Thuis, de directeur van het kasteel, aanwezig. De verkoop is direct van start gegaan op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

De maximale oplage van de Zilveren Dukaat van Kasteel Hoensbroek is 2.000 stuks. De Zilveren Dukaat is te bestellen via www.knm.nl/kasteelhoensbroek en wordt geleverd in luxe verpakking, geïnspireerd op het harnas van de ridder.

kasteel Hoensbroek op dukaat

Muntontwerp
Zilveren Dukaten waren van 1659 tot 1847 een wettig betaalmiddel in Nederland. In 1987 keerden zij terug als verzamelaarsmunt. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat de Zilveren Dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën. Kenmerkend voor een Zilveren Dukaat is dat op de voorzijde altijd een ridder in harnas staat afgebeeld met voor het linkerbeen een schild met daarop het provinciewapen. De keerzijde toont het jaartal van de uitgifte en de Latijnse tekst ‘Concordia res Parvae Crescunt’: Eendracht maakt macht. Dit was tussen 1588 en 1795 de wapenspreuk van Nederland.

In de serie ‘Nederlandse kastelen’ staat op iedere Zilveren Dukaat veldmaarschalk Godard van Reede als ridder afgebeeld voor het desbetreffende kasteel. Godard van Reede (1644 – 1703) volgde Willem III van Oranje bij het opeisen van de troon van Engeland, Schotland en Ierland. In 1702 kreeg hij de rang van veldmaarschalk en werd hij opperbevelhebber van alle Nederlandse troepen.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud