De LGOG Podcast in het thema van De Maand van de Geschiedenis

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Er staan weer twee nieuwe afleveringen van de LGOG Podcast voor u klaar. Deze maand passen de afleveringen van de Podcast in het thema van De Maand van de Geschiedenis: Oost/West. De titel van deze afleveringen is: Oost/West in Limburg.

Het eerste deel van deze serie gaat over de wijken die in de jaren 60 in Limburg werden gebouwd om de Molukse gemeenschap te huisvesten. De gemeenschap bestond uit Molukse beroepsmilitairen en hun gezinnen die in 1951 tijdelijk in Nederland zouden komen wonen, maar die uiteindelijk niet terug konden keren naar hun geboorteland en daarom woonruimte nodig hadden. In de aflevering wordt de geschiedenis van de Molukkers in Nederland behandeld. Waarom heeft de Nederlandse overheid hen naar Nederland gehaald? Waarom werden er speciale wijken gebouwd? En hoe zit het tegenwoordig met die wijken? De aflevering is hier te beluisteren.

Molukkers in Nederland

Het tweede deel van Oost/West in Limburg gaat over schuilkelders in Maastricht. In deze aflevering geeft Jos Notermans van het Schuilkeldermuseum in Maastricht een rondleiding door de gangen die vroeger werden gebruikt om in te schuilen, en die nu zijn omgetoverd tot een interessant museum. Veilig met een mondkapje op liepen we door de gangen, en vertelde Jos over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog en de rol die de schuilkelder in deze periodes speelde. De aflevering is hier te beluisteren.

Schuilkeldermuseum Maastricht

En we zijn nog niet klaar. Er zullen namelijk nog drie afleveringen volgen van Oost/West in Limburg. Zo gaan we in gesprek met archivaris Joes Minis over Maastricht Oost/West, Zal historicus Sjeng Ewalds meer vertellen over de Molukse gemeenschap in Venlo, en volgen we een dag in het leven van de Limburgse Zouaven in een gezamenlijke aflevering van LGOG en HCL.

LGOG gaat live
Helaas is het momenteel lastig om lezingen op locatie te organiseren. Daarom probeert LGOG van alles om ervoor te zorgen dat de leden de lezingen niet al te veel hoeven te missen. Dit is de reden dat we gestart zijn met de LGOG Podcast, en inmiddels zijn we daarnaast ook begonnen met het streamen van lezingen via YouTube. De lezingen die we tot nu toe uitgezonden hebben stonden, net als de Podcast, ook in het teken van De Maand van de Geschiedenis. Het streamen gaat nog niet helemaal perfect, maar iedere keer leren we meer. Zo kunnen we de livestreams perfectioneren, en hopelijk kunnen we u zo in de toekomst meer online lezingen aanbieden.

De eerste lezing ging over de Jezuïeten als bruggenbouwers tussen Oost en West. Deze lezing werd gegeven door Odin Essers, conservator Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek, en Annemieke Klijn, conservator Kunst en Erfgoed Commissie en universitair docent bij FASoS, Universiteit Maastricht. Zij vertelden over de Jezuïeten, die gedreven door missionaire bevlogenheid risicovolle reizen naar het Oosten ondernamen. Zo kwam in de 17de en 18de eeuw een uitwisseling op gang tussen de jezuïeten en de intellectuele elite in China op het gebied van religie, filosofie, wetenschap en kunst. Aan de hand van (reis)boeken uit de Jezuïetencollectie van de Universiteitsbibliotheek in Maastricht namen Annemieke en Odin de luisteraars mee op reis naar het Oosten. De Livestream en de PowerPoint presentatie zijn hier te vinden.

De tweede lezing ging over ‘(Zuid-)Limburg tussen Oost en West’. Deze lezing werd gegeven door historicus Kees Schaapveld. In de lezing vertelde Kees over het territorium dat nu Zuid-Limburg heet. Dit stuk land werd namelijk sinds de Middeleeuwen al betwist door machten uit Oost en West. Later kwamen daar ook belangstellenden uit Noord en Zuid bij. In 1815 werd de Nederlandse provincie Limburg gevormd uit het Franse departement Nedermaas, toen samen met wat nu Belgisch Limburg is. Na 9 jaar Belgisch bestuur werd de provincie in 1839 gesplitst in een Belgisch en een Nederlands deel. Ook daarna nog probeerden Oost en West invloed uit te oefenen in Limburg. Kees Schaapveld doet onderzoek naar de Limburgse geschiedenis, onder andere naar de Landen van Overmaas, de Franse tijd en de eerste decennia van de provincie Limburg. De Livestream en de PowerPoint presentatie zijn hier te vinden.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud