Boek ‘De Akerstraat’, van Ackerweg tot Akerstraat-Noord

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Onder auspiciën van heemkundevereniging Hoensbroek heeft het schrijversduo Hein Giesen & Hein Bisschops een nieuw boek over een van Hoensbroeks woonwijken uitgegeven. Het is het zesde boek in de reeks Hoensbroekse Monografieën en het laatste deel in de serie over de belangrijkste straten van Hoensbroek.

Het boek ‘De Akerstraat’ is maar liefst 236 bladzijden dik en staat natuurlijk boordevol nooit eerder vertoonde foto’s en wetenswaardigheden uit het rijke verleden van deze ooit zo belangrijke straat. De oude Ackerweg was al sinds de tijd dat paard en wagen nog de belangrijkste vervoermiddelen waren, tot ver in de jaren zes­tig, een schakel in het traject tussen de bisschopssteden Aken en Roermond. Door de komst van de Staatsmijn Emma, die in 1914 in productie ging, kwam de ontwikkeling van deze straat in een ongekende stroomversnelling. Het werd vóór de Tweede Wereldoorlog dé hotspot van de Oostelijke Mijnstreek en bleef tot ver in de jaren zestig een bruisende straat, met een keur aan winkels en cafés. In het boek worden niet alleen de vele winkels, die de straat al ruim 100 jaar lang omzomen beschreven, maar het geeft ook een terugblik op de opkomst en teloorgang van de Staatsmijn Emma en er wordt met een knipoog gekeken naar de tram, die er vroeger liep.

Gedwongen door de maatregelen rondom de coronacrisis kon er jammer genoeg geen boekpresentatie plaatsvinden. Het boek zal in deze weken, waarin wij gedwongen zijn om zoveel mogelijk achter de geraniums te blijven, een welkome gelegenheid bieden om terug te kijken op de jaren dat onze opa’s de kost verdienden als mijnwerker en ’s zondags met oma over de Akerstraat fla­neerden of samen een dansje waagden een van de vele cafés.

Bestellen?

U kunt het boek bestellen door € 14,95 over te maken op rekeningnummer NL03 INGB 0001 8862 28 t.n.v. H. Giesen, met een duidelijke vermelding van uw naam en adres. Binnen Hoensbroek krijgt u het boek dan binnen enkele dagen thuis­bezorgd. Buiten Hoensbroek komen er portokosten bij en dan kost het € 19,90. Voor meer inlichtingen of als u telebankieren te lastig vindt, kunt u Hein Giesen bellen op 06 18828428 of mailen naar [heingiesen@home.nl] en een afspraak met hem ma­ken.

Actie!!!

Voor de feestdagen hebben we een extra aanbieding in huis. U kunt nu het boek De Akerstraat, samen met het eer­der verschenen boek De Heisterberg (verschenen in maart 2020) als pakket kopen voor slechts € 19,95 (normaal € 24,90) excl. eventuele bezorgkosten. Deze aanbieding is alleen af te halen of te bestellen bij Hein Giesen of door het bedrag van € 19,95 te storten op het bovenvermelde rekeningnummer.

Let op, voor adressen buiten Hoensbroek bezorgd zijn de bezorgkosten hoger. Ze bedragen in dit geval € 8,40 omdat het pakket te dik om als brievenbuspakket verstuurd te kunnen worden. De prijs bedraagt dan in totaal € 28,35.

Uitgelichte afbeelding: De oude tramlijn op de Akerstraat. Bron: Heemkundevereniging Hoensbroek

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud