Restauratie en reeks vernieuwingen Thermenmuseum werpen hun vruchten af

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Het vernieuwde Thermenmuseum Heerlen zit in de lift! Het bezoek aan het volledig gerestaureerde Romeinse badhuis kent een zeer sterke groei. In juli van dit jaar bezochten, vergeleken bij vorig jaar, drie keer zoveel mensen het Oudste Stenen Gebouw van Nederland. In augustus verdubbelde het bezoek. En in september verwelkomde de ‘Nachtwacht van de Nederlandse archeologie’ 50 procent meer bezoekers.

In totaal bezochten tot en met oktober van dit jaar dik 11.000 mensen het museum. Dat zijn er net zoveel als vorig jaar, maar eerder dit jaar was het museum drie maanden (van 13 maart tot en met 8 juni) gesloten vanwege de landelijke coronamaatregelen.

Grondige restauratie 

De sterk toegenomen belangstelling volgt op een grondige restauratie van het badhuis. Daarbij zijn onder meer 150 beschadigde plekken en honderden meters muren hersteld. Met gekleurd grind zijn diverse onderdelen, zoals de zuilengalerij, winkeltjes of de werkplek van de arts, extra geaccentueerd. De glazen puien van het museumpand zijn verduisterd om alles maximaal tot zijn recht te laten komen. Verder is er een 96 meter lang houten looppad met glazen doorkijkjes gemaakt over de site, waardoor bezoekers met hun neus bovenop de koud- en heetwaterbaden, vloerverwarmingen, zwembad, massageruimten en winkeltjes staan. Een nieuwe audiotour door het badhuis, in combinatie met projecties in de ruimte, maken de beleving compleet.

Ultra-realistische expositie

Daarnaast is in het museum sinds 9 oktober de ultra-realistische expositie ‘Beleef 400 jaar Romeins baden’ te zien. De tentoonstelling maakt gebruik van moderne technieken, waarbij de bezoeker in een ronde ruimte staat en dankzij 360 graden videobeelden het idee heeft ‘live’ in het badhuis te staan. De techniek die hiervoor is gebruikt, is dezelfde die bijvoorbeeld is ingezet bij de nieuwe Disney-serie The Mandalorian.

Leuke familietocht

Inmiddels is een nieuwe ‘publiekstrekker’ in voorbereiding. Op vraag van bezoekers komt er een informatieve en vooral ook hele leuke familietocht om (groot)ouders met (klein)kinderen vanaf 7 jaar het museum te laten ontdekken en beleven. De tocht heet Lucius & Amaka (naar twee personages uit de Romeinse tijd die in het museum ‘tot leven worden gewekt’) en wordt binnenkort gelanceerd. Voor kinderen van 4-7 jaar zijn er tal van leuke knutselactiviteiten zoals het maken en beschilderen van het kruikje van pottenbakker Lucius.

Enthousiaste reacties

Bezoekers zijn zeer enthousiast over de reeks van vernieuwingen. “Een museaal meesterstuk” en “Dit is een parel aan de kroon van de musea in Nederland” zijn enkele van de vele loftuitingen die het museum op social media krijgt.

Voor meer informatie, zie www.thermenmuseum.nl

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud