Mijnverleden ontdekken in je eigen wijk met mijnbingo

Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In de Mijnstreek zijn sporen uit het mijnverleden veelal uitgewist en de schaarse fysieke restanten zijn goed verstopt. Vooral voor jongere generaties zijn ze vrijwel onzichtbaar. De mijnbingokaart van het Nederlands Mijnmuseum is een ludieke actie om tijdens de lockdown het mijnerfgoed in de eigen wijk te (her)ontdekken. Met een speciale mijnbingokaart ontdek je de H. Barbara, mijnsteenbergen, kolonieën, mijnwagentjes en meer.

Net als alle andere musea is ook het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen al een tijdje gesloten. Om het mijnverleden onder de aandacht te blijven brengen en om een leuke en leerzame activiteit aan te bieden voor (groot)ouders met kinderen of andere geïnteresseerden is er de mijnbingokaart.

Mijnbingokaart
Het is de bedoeling om met de bingokaart een wandeling te maken door de eigen wijk en te kijken of er zaken van de bingokaart af te strepen zijn. Op deze manier komt het verborgen mijnerfgoed weer aan het licht. Op de achterkant van de bingokaart staat de nodige uitleg: wie was de heilige Barbara? Wat is een kolonie en hoeveel kilo kolen gingen er in een mijnwagentje?

De bingokaart is gratis te downloaden via nederlandsmijnmuseum.nl/bingo. Deelnemers worden uitgenodigd om het mijnerfgoed dat ze ontdekt hebben te delen op social media (Facebook of Instagram) en daarbij @nederlandsmijnmuseum te taggen. Zo kun je als bewoner het mijnerfgoed in je wijk delen met anderen.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud