Nieuw: Facetten uit de geschiedenis van het Land van Rode II

Foto van Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Vers van de pers is een tweede deel met bijdragen over de geschiedenis van het Land van Rode. In deze tweede bundel Land van Rode komen weer boeiende thema’s over het verleden van deze oude regio aan bod. Vanwege de coronopandemie zal het boek op een later tijdstip gepresenteerd worden aan de burgemeesters van Kerkrade en Herzogenrath. De bundel wordt uitgegeven in samenwerking met de Stichting Fontes Rodenses. De auteurs, beide verbonden aan Fontes, Lei Heijenrath en Mathieu Huijnen, belichten die geschiedenis weer op basis van gedegen bronnenonderzoek. Nederzettings- en bewoningsgeschiedenis, de rechtskundige en bestuurlijke status, de kalculen (kolengroeves), het feitelijke begin van de 80-jarige oorlog, naamkunde en dialect, de adellijke bewoners van huis Anstel en een verhandeling over een rechtszaak in de Franse tijd waarbij afscheid werd genomen van foltermethodes uit de eeuw ervoor komen nieuw belicht in de uitgewerkte thema’s aan bod. De eerste twaalf artikelen zijn van de hand van Lei Heijenrath, het laatste schreef Mathieu Huijnen. Een register op naam en plaatsnamen door Ine Sijben sluit het boek af. Het boek is deel 17 in de Historische Reeks Parkstad Limburg en telt 248 blz en is grotendeels in kleur geïllustreerd. Het is al te koop bij enkele boekhandels in de regio, waaronder Leeskunst en Dörenberg in Kerkrade. Kijk in onze webshop voor de uitgebreide inhoudsopgave.

 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud