Online lezing ‘Limburg door vreemde oogen. Reisverhalen uit de 19e eeuw’ door Antoine Jacobs

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

De lezing Limburg door vreemde oogen. Reisverhalen uit de 19e eeuw van Dr. Antoine Jacobs staat nu op You Tube. Tijdens deze lezing vertelt Antoine Jacobs over Reisverhalen uit de 19de eeuw.

Er werden in die tijd verharde wegen, kanalen en spoorwegen aangelegd. Het reizen werd gemakkelijker en goedkoper en massatoerisme begon zijn intrede te doen. De provincies Holland en Utrecht trokken de meeste aandacht, maar ook de provincie Limburg kwam in het vizier van reizigers uit binnen- en buitenland. Behalve een reeks Nederlanders, vertrouwden ook diverse Duitsers, Engelsen, Fransen en een Amerikaan hun reisindrukken aan het papier toe. Aanvankelijk concentreerden de auteurs zich op de grotere steden: Venlo, Roermond en vooral Maastricht met zijn grotten in de Sint-Pietersberg. Vanaf 1840 kwamen ook Valkenburg en het Geuldal meer onder de aandacht.

‘Limburg door vreemde oogen’

In deze lezing wordt ingegaan op de auteurs, het karakter van hun werk, het reizen als zodanig en vooral op datgene wat hun opviel aan Limburg.
De lezing is online te bekijken via het YouTube kanaal van LGOG.
De link naar deze lezing, die ongeveer een uur duurt, kunt u hier vinden

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud