Online-lezing ‘Zoeaven uit Nederlands Limburg’ op 17 maart aanstaande

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Het LGOG nodigt belangstellenden uit voor een online activiteit van LGOG. Het betreft een lezing over Zoeaven uit Nederlands Limburg, 1860-1870 door Jos Engelen. Deze lezing kunt u bekijken via het YouTubekanaal van LGOG op 17 maart 2021 om 19:30 uur.

Alle informatie over de betreffende activiteit is beschikbaar via deze link. Daar kunt u op 17 maart ook de link naar de lezing vinden.

Zoeaven uit Nederlands Limburg
In de jaren 1860-1870 trokken honderden mannen en jongens uit heel Europa als vrijwilliger naar Rome. Zij deden dat om de paus te verdedigen in de strijd om de Kerkelijke Staat. Zij wilden hun ‘vader’, de paus, beschermen. Onder deze soldaten bevonden zich ook een groot aantal mannen en jongens uit het Katholieke Limburg. Deze soldaten werden ‘Zoeaven’ genoemd. Een van de bekendere Zoeaven is Henri Weerts, die in zijn latere leven kluizenaar was op de Schaelsberg bij Oud-Valkenburg.

De spreker
Jos Engelen is zeer geïnteresseerd in dit onderwerp. Hij gaf al meer dan 25 lezingen over de Limburgse Zoeaven en legde zelfs een heus ‘Zoeavenarchief’ aan voor zijn eigen onderzoek. Engelen zal ingaan op het verhaal van de Zoeaven en waarom zij de paus wilden beschermen. Verder zal hij ook de verhalen van enkele Limburgse Zoeaven vertellen. Dat alles wordt geïllustreerd met afbeeldingen van zowel de Zoeaven als archiefstukken die naar dit stukje geschiedenis verwijzen zoals foto’s, archiefstukken en afbeeldingen van uniformen.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud