Activiteiten ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan Orde van Prémontré

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Onder het motto ‘Met God bij de mensen’ viert de Orde van Prémontré dit jaar haar 900-jarig bestaan. Met Kerstmis 1121 immers legden Norbert van Gennep en zijn eerste volgelingen hun geloften af in Prémontré. Omwille van de heersende pandemie waren er tot nu toe nog niet veel activiteiten. Wat wel mogelijk is: tentoon­stellingen, publicaties, fietstochten en wandelingen.

Tentoonstelling
De expositie Als de bliksem, 900 jaar norbertijnen is van 4 mei tot en met 1 augustus te bezoeken in de abdij van Park in Leuven. De tentoonstelling vindt plaats in de gerestaureerde vertrekken van de abdij. Centraal staan de 20 originele 17de-eeuwse glasramen over het leven van Norbert die in de abdij terugkeerden. Verder wordt aan de hand van met zorg gekozen objecten, waaronder een aantal topstukken zoals het kaartboek van de abdij van Averbode, het Antifonarium Tsgrooten en enkele zeer oude manuscripten, de leefwereld van de norbertijnen en norbertinessen weergegeven.
Het is nu al mogelijk tickets te reserveren en te kopen via www.parcum.be

Boek
Bij deze tentoonstelling hoort een ook een boek, bestaande uit 51 korte teksten en het catalogus­gedeelte, rijk geïllustreerd, samen 319 bladzijden. Het biedt overzicht van de talrijke gevarieerde aspecten van de norbertijnen en norbertinessen in België en Nederland, vroeger en nu, gesitueerd binnen de globale geschiedenis van de orde. Het boek is momenteel in druk en zal beschikbaar zijn op 4 mei. Het werd samengesteld door Janick Appelmans, Herman Janssens en Stefan Van Lani (red.) en heeft de titel Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen en norbertinessen. De omvang is  319 blz. en de prijs bedraagt € 45,-. Voor België wordt het uitgegeven door Uitgeverij Averbode, ISBN 978-2-8081-2988-6 en voor Nederland door Berne Media, Heeswijk. Raadpleeg voor meer informatie de website: www.900premontre.org

Viering 900 jaar Norbertijnen

Reizende tentoonstelling
In het ‘de Merodegebied’ werken acht gemeenten samen die liggen rond de abdijen van Tongerlo en Averbode. Het jubileumjaar staat hier hoog op de agenda geplaatst. Niet alleen de abdijen zelf, maar ook het kleinere erfgoed dat in het gebied nog steeds aanwezig is, komt aan bod: pastorieën, molens, kapellen en hoeven. Een reizende tentoonstelling toont dit waardevol verleden, soms gecombineerd met een lokale heemkundige tentoonstelling. Een korte film duidt het leven, werk en relevantie van de norbertijnen vandaag.

Fietstochten, wandelingen, een openluchttentoonstelling en een website
Naast de grote en reizende tentoonstelling en het boek werden meerdere fietstochten en wandelingen uitgewerkt die voeren door de mooie natuur en langs het bewaarde norbertijns erfgoed. Vanaf 6 juni loopt in de abdij van Averbode een fototentoonstelling in openlucht. Op 28 april tenslotte gaat een website online met alle informatie: www.norbertijnenindemerode.be

Docu-serie  ‘Het andere gregoriaans’
Jos Bielen, cantor van de abdij van Averbode, biedt een boeiende tocht aan doorheen de traditie van het premonstratenzer gregoriaans. Deze docu-serie bevat vijf films, in totaal goed voor meer dan 3 uur kijk- en luisterplezier. In de serie komt de geschiedenis van deze gregoriaanse traditie komt aan bod, maakt u kennis met de gebruikelijke boeken en opnames en mag u – uitzonderlijk – virtueel mee op bezoek in het abdijarchief. Aan de hand van de verschillende films leert u de traditie-eigen gezangen kennen alsook de muzikale kenmerken van het premonstratenzer gregoriaans. Deze docu-serie is gemaakt met een gregoriaans minnend en -zingend doelpubliek voor ogen maar is door de vele luistervoorbeelden toegankelijk voor een breed publiek.
Deze docu-serie wordt aangeboden via internet voor € 25. Hoe werkt het? Vul het bestelformulier in en na ontvangst van uw betaling, stuurt Jos u een link naar een webpagina waarop alle materiaal (films + downloadbare partituurbundels) te vinden is. Bestelformulier: http://gregoriaans.abdijaverbode.be

Hopelijk wordt er meer mogelijk naarmate de vaccinatie vordert. Misschien ontmoeten we mekaar op een of andere activiteit. In 2022 hopen we opnieuw een contactdag te organiseren.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud