Online lezing van Mariëtte Paris-Vankan over Gilles Franssen op 19 april

Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds bijna tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op maandag 19 april om 19:30 uur zal een lezing van Mariëtte Paris-Vankan over Gilles Franssen, een bijna vergeten glazenier, te volgen zijn via het You Tubekanaal van het LGOG. De link naar het You Tube-kanaal vindt u Hier .

In deze lezing zal Mariëtte Paris de kijkers laten kennismaken met kunstenaar Gilles Franssen (1921-1979). In het kader van het project Glas in Lood in Nederland 1817-1968 inventariseert Mariëtte het werk van glazenier Jacques Vonk. Tijdens het bezoek aan de kapel van het Dominicanerklooster Mariaweide te Venlo attendeerde de aanwezige pater haar op de ramen van Gilles Franssen. Hij zei tegen haar “deze ramen zijn veel mooier, maar niemand kent de glazenier Gilles Franssen”. Toevallig kende zij hem omdat zijn familie in dezelfde straat woonde waar zij opgroeide.

Gilles Franssen 1921-1979

Mariëtte nam de afbeeldingen mee naar de VU in Amsterdam. Carine Hoogveld en Peter van Dael, die de inventarisatie van Glas in lood in Nederland begeleiden, waren onder de indruk van dit werk. Zij vroegen haar het werk van Gilles Franssen te inventariseren. Deze inventarisatie was eerst erg moeilijk omdat Mariëtte weinig materiaal over Gilles had. Jaren later kreeg zij via zijn zus de beschikking over zijn persoonlijke archief. Interviews met haar en zijn neef Lou, zoon van zijn broer Frits, schetsen een beeld van de mens Gilles en van zijn atelier achter het ouderlijk huis. Dit onderzoek is gepubliceerd in het jaarboek van de Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal in 2018.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Scroll naar top
Skip to content