Carboon Rail 1955, Spoorwegenkaart

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .


Deze kaart toont de ligging van alle 58 kolenmijnen met hun spooraansluitingen in de Belgische Kempen, Nederlands Zuid-Limburg en het gebied rond Aken. Deze mijnen putten allemaal uit hetzelfde kolenbekken. Dit is inclusief mijnen die in 1955 al waren gesloten of nooit opengingen. Het getoonde gebied wordt in het noorden begrensd met Weert, in het zuiden door Visé (B), in het westen Mol (B) en het oosten door Jülich (D).

Naast de mijnen toont de kaart de stand van alle openbare spoorlijnen (inclusief openbaar smalspoor). Ter oriëntatie staan een aantal stations, de mijnspoorwegen zelf, kolenhavens en kolenrangeerterreinen op de kaart aangegeven. Ook grensstations voor het kolenvervoer en de concessies voor 13 bruinkoolgroeves zijn aangegeven. Bijna alle lagen in Nederland. In zwart/wit staan op de achterzijde 9 detailkaartjes van de voormalige Nederlandse mijnspoorwegen en hun relatie tot NS trajecten. Zij geven samen een goed beeld van hoe de kolentreinen moesten manoeuvreren alvorens ze naar de klant konden vertrekken.

Carboon Rail 1955 Spoorwegenkaart

Als extra zijn het vergrote rangeerterrein van ON I Heerlen anno 1965 en het tracé van de (vergeten) vooroorlogse kolentram Roermond-Maasbracht-Roosteren opgenomen. De kaart kwam tot stand in samenwerking met Reijers Kaartproducties te Veghel.

De kaart kost E 9,50 en kunt de kaart hier bestellen. 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud