Nationale Museumweek in het Cuypershuis

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Van 19 tot en met 25 april is het de digitale Nationale Museumweek. Collecties door heel Nederland worden online in de spotlight gezet. Ook het echte goud van het Cuypershuis valt dan te ontdekken. Dit is zonder twijfel het triomfkruis dat door Pierre Cuypers werd ontworpen en gemaakt voor de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Religie, schoonheid, ambachtelijkheid, schilder- en beeldhouwkunst: belangrijke thema’s voor Cuypers komen hierin allemaal samen. Het kruis, van bijna 7 meter lang en 5 meter breed, hangt spectaculair in de vaste presentatie van het Cuypershuis. Online kun je ieder klein detail van het kruis bekijken.

Triomfkruis Cuypers Servaasbasiliek

Op www.cuypershuis.nl vind u het Gouden Pronkstuk en andere verhalen uit de museumcollectie, maar kunt u er ook uw kennis testen door de Cuypersquiz te spelen. Op de website staan ook zes luisterverhalen waarin hedendaagse ontwerpers, architecten, een achterkleinzoon en een kunstenaar vertellen over Pierre Cuypers. Dat levert soms verrassende ontdekkingen op. Tijdens de Nationale Museumweek speelt het museum ook de Cuypersquiz online op de facebookpagina. De vragen gaan over het Cuypershuis, maar ook over Pierre Cuypers’ familie en werk. 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud