De ijsberg zichtbaar maken; gedigitaliseerde handschriften bij het HCL

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .
Het HCL beheert, net als alle andere archiefinstellingen in het land, vele handgeschreven archieven. Maar wie kan die vandaag de dag nog lezen? En zouden we niet makkelijker willen zoeken in de scans van deze archieven?

Het Nationaal Archief is hiervoor het automatische handschriftherkennings-project ‘De ijsberg zichtbaar maken‘ gestart. Binnen dit project worden archieven van de VOC uit de 17e en 18e eeuw en archieven van notarissen uit de 19e eeuw (automatisch) getranscribeerd. Het HCL heeft hiervoor – net als andere RHC’s – scans van één van hun notariële archieven aangeleverd (archief 09.009).

Vanaf 15 april is het mogelijk 0,6 miljoen transcripties van de Regionaal Historische Centra te doorzoeken, ook die van het HCL. Op Zenodo, een platform voor open data, staan nu al bijna drie miljoen transcripties van het Nationaal Archief en de RHC’s. Met behulp van kunstmatige intelligentie zijn de handgeschreven teksten omgezet naar informatie die de computer kan lezen. Zo wordt de zogenaamde ijsberg van archieven doorzoekbaar.
En daarmee kunt u leuke dingen doen!

Zo stuitten medewerkers van het HCL op een akte van Petrus van Vlodrop, gepensioneerd Oost-Indisch ambtenaar, wonende te Oud-Valkenburg. In die akte verklaart hij de stappen die hij wil zetten om zijn zoon aan de dienstplicht te onttrekken.

Op de website van het HCL vindt u meer over dit project en het verhaal van Petrus van Vlodrop.
Scan en transcriptie van de akte van Petrus van Vlodrop (scan 0471).
Bron: Archief Notarissen in de Arrondissementen Maastricht en Roermond (1896-1905), archiefcode 09.009, inv. nr. 9274B

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud