Habetslezing 2021 door Hans Renes

Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .


Vanaf dinsdag 22 juni is de Habetslezing 2021 online te bekijken en te beluisteren. Vanwege de coronapandemie werd de jaarlijkse Habetslezing op een andere manier dan anders verzorgd: namelijk online. Via het YouTubekanaal van LGOG zal de lezing beschikbaar zijn (en blijven).

Prof. dr. Hans Renes verzorgt de Habetslezing 2021. Hij studeerde sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Daarbij specialiseerde hij zich in de historische geografie. Daarnaast bekwaamde hij zich in de agrarische planologie aan de Landbouwhogeschool in Wageningen. Renes was de laatste jaren verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hierbij had hij een taak binnen de Master Erfgoedstudies en was hoogleraar Erfgoed en Ruimte.

Het Limburgs landschap

Tijdens zijn lezing zal Hans Renes vertellen over Limburgse landschappen en identiteiten. Het Limburgs Landschap liep de afgelopen 35 jaar als een rode draad door zijn loopbaan. Regelmatig heeft hij daarbij ook gebruik gemaakt van publicaties van Habets. Volgens Renes wordt de relatie tussen landschap en identiteit in Limburg vaak genoemd, maar wordt deze zelden geproblematiseerd of beschreven. Renes wil in de lezing daarom dieper ingaan op de relatie tussen mensen en hun omgeving. De identiteit van een regio of een landschap wordt namelijk bepaald en gedefinieerd door de bewoners ervan en verandert net als die bewoners zelf voortdurend. De relatie van mensen met hun omgeving, en de wijze waarop ze zich met hun omgeving identificeren, wordt voor een deel bepaald door hun activiteiten en door wat ze doen. Hoofdonderwerpen in deze lezing zijn de Maas, de invloed van het katholicisme op het landschap, de mijnstreek en het Heuvelland.

Klik op nevenstaande link voor de lezing  YouTubekanaal van LGOG

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud