Oproep: Melkboer, messenslijper, ijscoman: de straat op, de deuren langs! Deel uw verhaal.

Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds bijna tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aan het werk! is het thema van de Maand van de Geschiedenis in oktober. Ook Koninklijk LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) en het SHCL (Sociaal Historisch Centrum voor Limburg) gaan hiermee aan de slag. Het is opnieuw een veelzijdig thema, waar zij een eigen draai aan geven: De straat op, de deuren langs!

Ambulante beroepen
Door de eeuwen heen heeft werk zich telkens opnieuw uitgevonden. Er zijn beroepen ontstaan, verdwenen en opnieuw verschenen. Of het nu een sociale, economische of technologische oorzaak heeft, werk blijft veranderen. De ambulante beroepen bijvoorbeeld. Vroeger kwamen de melkboer, de bakker en de groenteboer aan huis. Net zoals de kolenhandelaar, de ijsverkoper, de huurophaler en de meteropnemer. Allemaal beroepen die nog geen halve eeuw geleden deel uitmaakten van het straatbeeld, maar die door de jaren heen sterk van karakter gewijzigd zijn. Sommige zijn verdwenen door de veranderende samenleving, andere zijn recentelijk door de coronacrisis juist opgekomen.

IJsverkoop Damek, bron: Heemkundevereniging Sankt Tolbert, Vaals

Verhalenmiddag
LGOG en SHCL willen het thema Aan het werk! toespitsen op die ambulante beroepen: De straat op, de deuren langs! Wij willen u graag meenemen naar deze vervlogen tijden en u een beeld geven van de ambulante economie in vroegere tijden. Tijdens een verhalenmiddag vol interviews en anekdotes leert u meer over de ambulante beroepen van eertijds, of kunt u herinneringen ophalen. Hoe was het om een dergelijk beroep te beoefenen? Wat kwam daarbij kijken? Welke herinneringen heeft u aan deze periode? Als u bent opgegroeid in een gezin waarvan het hoofd een ambulant beroep uitoefende, hoe heeft dat uw kijk op de wereld beïnvloed? En zijn er beroepen die weer terugkomen, of die nooit verdwenen zijn? Dit en nog andere vragen komen tijdens die verhalenmiddag aan de orde.

Heeft u nog een leuk verhaal? 
Voor deze verhalenmiddag, waarvan plaats en tijd nog bepaald zullen worden, zijn wij op zoek naar mensen die zelf een ambulant beroep hebben beoefend, die herinneringen hebben aan een familielid dat langs de deuren ging, of die voorwerpen of misschien zelfs nog transportmiddelen hebben die gebruikt werden bij dit beroep, en die daar graag over zouden willen vertellen. Ook foto’s of video’s zijn welkom. Heeft u een mooi verhaal dat u graag wil delen? Of wilt u een voorwerp of foto laten zien? Neem dan contact op met Justine Camps (info@lgog.nl), Barbara Beckers (barbara.beckers@maastrichtuniversity.nl) of Frank Hovens (frank.hovens@maastrichtuniversity.nl).

Deel dit artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Scroll naar top
Skip to content