Villa Voerendaal: van vondst naar verrassend verhaal

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

De Romeinse villa van Voerendaal is een van de grootste Romeinse villa’s die ooit in Nederland is teruggevonden. In De Vondst in Heerlen toont in de expositie Villa Voerendaal – Van vondst tot verrassend verhaal de eerste resultaten van het veelbesproken onderzoek naar deze villa.

Dit onderzoek kende een lange aanloop. Al in 1892 ontdekte men de eerste sporen ontdekt van wat tweeduizend jaar geleden een enorm agrarisch bedrijf moet zijn geweest. In de afgelopen honderd jaar vonden onderzoekers tijdens vier grote archeologische opgravingen wel 45.000 objecten. Deze werden echter nog nooit onderzocht. Vanuit het Limburgs Museum startte een team van specialisten met het bestuderen en interpreteren van alle vondsten. Denk hierbij aan aardewerken potten, amforen, munten, dakpannen, sieraden. Al die onderzoeken hebben tot veel verrassende nieuwe inzichten geleid.

Ontdek alle nieuwe inzichten in het onderzoek tot en met 9 januari 2022 in De Vondst in Heerlen. Het is mogelijk om als groep of om voor een klas te reserveren. 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud