Het wel en wee van L&V / 3e oplage binnen!

Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Nieuw en lang verwacht in de Historische Reeks Parkstad Limburg is het 15de deel: ‘Het wel en wee van L&V; Wetenswaardigheden over de werknemers van de mijnen van Laura & Vereeniging te Eygelshoven (1899-1974)’. Het boek is rijk geïllustreerd en telt 486 blz, waarvan 87 in kleur.

Velen waren er snel bij, de eerste en tweede oplage waren in een mum van tijd uitverkocht. De derde oplage is nu beschikbaar! Per boek betaalt u € 27,50. We hebben besloten bij alle boeken gratis de reproductie van de kaart met de steenkolenmijnen­concessievelden in Zuid-Limburg uit 1900 bij te leveren.

Over het boek
Jarenlang deed de samensteller van dit boek, Wim Nolten, onderzoek naar de ‘koempels‘ van de steenkolenmijnen ‘Laura’en ‘Julia’ in archiefbronnen en literatuur. In de 75 jaar dat  de ‘Société des Charbonnages Réunis Laura et Vereeniging’ actief bezig was met steenkoolwinning uit de ondergrond van Eygelshoven en omgeving hebben er meer dan 14.000 mannen en bovengronds ook meerdere vrouwen kortere of lange tijd gewerkt. De namenlijst met indien mogelijk het penningnummer en de functie van de ‘koempels’ vormt de hoofdmoot van dit uitgegeven boek. Het boek zou echter niet af zijn als niet ook in het kort de geschiedenis van de onderneming en vele wetenswaardigheden over gebeurtenissen en personen zouden zijn weergegeven.
Bijzonder gedenkwaardig is een compleet bijgewerkte lijst van tijdens de mijnarbeid op Laura en Julia omgekomen mijnwerkers: ‘Obiit in fossa carbonaria’. Het boek wil een herinnering zijn aan de velen van hoog tot laag die een bijdrage hebben geleverd aan de groei en bloei van de mijnstreek en met name van Eygelshoven.

Over de auteur
Wim Nolten is gedreven amateurhistoricus en genealoog  en al decennialang actief op het gebied van het indiceren van bronnen voor de geschiedenis van de regio. Hij heeft een lange lijst van kleinere en grotere historische bijdragen op zijn naam staan. De opstellen zijn vooral historische bijdragen over de buurt waar hij is opgegroeid – de Hopel in Kerkrade -, over Eygelshoven en genealogieën van meer of minder bekende families. Zijn eerste artikel dateert uit 1978, maar zijn bekendste werk is de veel geciteerde tweede publicatie uit 1982 over de ‘witte wijk’ en nu beschermd stadsgezicht – de Hopel … een plekje apart. De Hopel is de door ‘Laura & Vereeniging’ in 1907 gebouwde mijnwerkerskolonie in Kerkrade. De auteur heeft voor enkele bijdragen medewerking gehad van dr. Loek Kreukels en er zijn enkele teksten toegevoegd van wijlen Gerard Brouns, die bedrijfsarchivaris  was bij L&V.

Verkooppunten
Het boek is nu te koop, uiteraard in onze webwinkel en bij Readshop Hoensbroek, Primera Heerlerheide, Leeskunst Kerkrade, Boekhandel Deurenberg Kerkrade, Boekhandel Van der Velden Van Dam Heerlen en bij het Thermenmuseum in Heerlen. Bij andere boekhandels te bestellen met ISBN/EAN: 978-94-93037-12-0. Bij afname in de winkels ontvangt u de poster opgerold, bij afname via de webshop ivm het verzenden alleen gevouwen. 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud