Terugkijken: Lezing ‘Cuypers en de mijnstad Geleen’

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .


Op zaterdag 10 juli verzorgde Gert van Kleef een lezing over de relatie tussen architect Joseph Cuypers en de opbloei van de mijnstad Geleen. Gert van Kleef is woonachtig in Amsterdam, waar hij momenteel werkt aan een proefschrift over Joseph Cuypers. 

Tot de vestiging van de Staatsmijn Maurits was Geleen een dorp met ruim 4000 inwoners. Door de komst van de mijn in 1915 zou het aanzien van Geleen sterk veranderen. De Maurits was de vierde van de door de staat geëxploiteerde mijnen, na de Wilhelmina, de Emma en de Hendrik, alle drie in het oostelijk deel van Zuid-Limburg gelegen. In deze periode van onstuimige groei was er grote behoefte aan woonruimte in de omgeving van de Staatsmijn Maurits.

Cuypers was ook heel actief in het centrum van de westelijke mijnstreek: Geleen

Joseph Cuypers werd gevraagd te werken aan een uitbreidingsplan dat voor deze snelgroeiende gemeente onontbeerlijk was. Hij was een zoon van de architect Pierre Cuypers en Antoinette Alberdingk Thijm. Hoewel hij, evenals vele andere architecten, in de firma van zijn vader was opgeleid ging Joseph voor zijn verdere scholing naar de Polytechnische School te Delft. Daar studeerde hij in 1883 af. Daarna werkte hij als assistent van zijn vader. Hij was naast architect ook ontwerper van stadsplannen, o.a. van Geleen.

Het Uitbreidingsplan waar Cuypers mee aan de slag ging moest de drie toen nog afzonderlijke kernen van een nieuw centrum verbinden. Hierbij maakte Geleen de transitie van landbouwgemeente naar industriestad. Voor dat nieuwe centrum ontwierp Cuypers een groot raadhuis en een al even ruim bemeten Augustinuskerk. Bekijk de lezing via deze knop: Lezing bekijken

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud