Lezing Martin van der Weerden ‘Vreëm Volk: Gastarbeid in de mijnbouw’ nu online te bekijken

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Op donderdag 15 juli gaf Martin van der Weerden online de lezing Vreëm Volk: Gastarbeid in de mijnbouw. Tijdens deze lezing vertelde Martin over de gastarbeiders die vanaf de jaren 20 naar Nederland kwamen om in de mijnen te werken. Deze mannen kwamen uit Polen, Slovenië, Italië, Oostenrijk en Hongarije naar de mijnstreek. In de crisisjaren werden veel buitenlandse arbeiders ontslagen. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de vraag naar steenkool en daarmee ook de vraag naar arbeidskrachten. Ook Spanjaarden, Marokkanen en Turken meldden zich voor arbeid. Uiteindelijk hebben tientallen nationaliteiten de voedingsbodem gevormd voor de voormalige Oostelijke en Westelijke Mijnstreek. De lezing is via de onderstaande button te bekijken. 

Gezellenhuis Lindenheuvel-Geleen 1971


Naar aanleiding van de lezing kregen wij bovenstaande foto van Heemkundevereniging Geleen. De foto is gemaakt in het Gezellenhuis in Lindenheuvel-Geleen, in 1971. Dat was vier jaar na de sluiting van de Staatsmijn Maurits. Het Gezellenhuis is in 1982 afgebroken. Sjef Maas schreef hierover een uitgebreid artikel in het tijdschrift van Heemkundevereniging Geleen in 1983 met als titel Gezellenhuis “Lindenheuvel” exit.

Klik op de link om de lezing te openen: Lezing bekijken

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud