Nachtegaalreeks vanaf september bij het LGOG

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In september 2021 verschijnen de eerste deeltjes van de Nachtegaalreeks, een gezamenlijk initiatief van LGOG en Veldeke Limburg over literatuur in de Limburgse taal. De serie kleine, fraai vormgegeven monografieën belicht telkens een Limburgse auteur of een genre. Elk deeltje bestaat uit een essay (in het Nederlands) en een bloemlezing met teksten in de originele Limburgse taal met een hertaling in het Nederlands. De reeks wil het mooiste, meest typerende en bijzondere van de literatuur in het Limburgs voor een breed publiek van lezers bereikbaar maken.

Het begrip ‘literatuur’ wordt door de redactie ruim opgevat, zoals al blijkt uit de eerste twee deeltjes. Onderwerp van het eerste deeltje is de Roermondenaar Paul van der Goor, een romantisch-klassiek dichter, die zijn inspiratie putte uit de wereldliteratuur. Pim Thielen is de auteur van Den duvel van de middig goof os vriejDe dichter Paul C.H. van der Goor (1932-1983).

Het tweede deeltje, geschreven door Guus Urlings, is getiteld Gekheid, mer neet boete de schroamDe carnavalsbuut in Limburg. Het bevat een korte geschiedenis van het fenomeen van de carnavalsbuut en een bloemlezing van carnavalsteksten uit historische en actuele bronnen.

In de planning voor 2022 staan uitgaves over dichter en prozaschrijver Wim Kuipers (Maasniel), door Joep Leerssen, en over de liedteksten van Venlonaar Frans Boermans, door Bas Vissers. De redactie van de Nachtegaalreeks bestaat uit Ben van Melick en Ine Sijben (Commissie Literatuurgeschiedenis van het LGOG) en Bèr Brounts en Lei Heijenrath (Veldeke Limburg). De vormgeving is in handen van Piet Gerards en Ton van de Ven. Het initiatief wordt financieel ondersteund door het LGOG, Vrienden van het LGOG, Veldeke Limburg en de Raod veur ’t Limburgs.

Op 5 september om 14:00 uur vindt in de Oranjerie in Roermond de presentatie van de eerste twee deeltjes plaats. Te gast zijn de auteurs Pim Thielen en Guus Urlings, Neerlandicus Lou Spronck houdt een lezing over het fenomeen dialectliteratuur. Er zijn voordrachten, het muzikale intermezzo wordt verzorgd door singer-songwriter Ton Custers, die enkele gedichten van Paul van der Goor op muziek heeft gezet. De boekjes zijn daar te koop.

Vanaf 1 september vindt u op de site van het LGOG uitgebreide informatie over beide uitgaves. Er is dan ook mogelijkheid tot bestellen.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud