Maand van de Geschiedenis bij het Historisch Centrum Limburg

Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds bijna tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Het is alweer september, nog maar één maand tot de Maand van Geschiedenis. Het thema van dit jaar is ‘Aan het werk!’. Met de HistoBistro, ons samenwerkingsproject met het Koninklijk LGOG, de Universiteitsbibliotheek Maastricht en Centre Céramique, dragen we hier graag een steentje aan bij.

Voor de gelegenheid gaan we een speciale podcastaflevering maken waarin we ons de volgende vraag stellen: hoe en wat schaftten de Limburgse mijnwerkers van weleer?

Eeuwenlang werd er immers steenkool gedolven in de Zuid-Limburgse mijnen. De mannen die dat deden verbleven de hele dag honderden meters onder het oppervlak. Ook voor het ‘botteren’, het schaften, kwamen ze niet naar boven. Wat aten de mijnwerkers ‘in de koel’?

Voor deze aflevering gaan we in gesprek met Simone Claessens, bedrijfsleider en conservator bij het Nederlands Mijnmuseum, en interviewen een oud-mijnwerker.
‘Botterende’ mijnwerkers Staatsmijn Emma

Deel dit artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Scroll naar top
Skip to content