‘Villa de Wartburg’ door Loes Hegger

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .


In het huis op het omslag van dit boek groeide Loes Hegger (1957) op. In hun huishouden was niet alleen plek was voor 7 kinderen maar voor minstens evenveel gevluchte ex-priesters. Haar vader zorgde voor de spirituele begeleiding en Willy, de moeder van Loes, was de drijvende kracht achter de organisatie binnenshuis.
In totaal sliepen meer dan 100 vluchtelingen onder het dak van Villa de Wartburg. Soms kwamen hun vrouwen mee en op de Wartburg werden ook (buitenlandse) kinderen geboren. Sommigen kwamen voor een nacht, een paar nachten of weken. Sommigen bleven er jaren. Allemaal waren ze op zoek naar een veilig onderkomen en een nieuwe toekomst.


Context
Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar als je in de jaren vijftig, zestig uit het klooster trad, had je een groot probleem, zeker in landen waar de katholieke kerk oppermachtig was. Afvalligen verloren letterlijk alles, in plaats van de geëerde priesterzonen werden ze een levende schandvlek.
 
Herman Hegger, de vader van Loes, werd tot priester gewijd in het redemptoristenklooster in Wittem en was de eerste priesterzoon van zijn geboortedorp Lomm. Toen hij het klooster verliet in 1948 betekende dat een breuk met zijn katholieke achtergrond. Heimwee naar zijn dierbare Limburg droeg hij met zich mee. Hoe het contact met zijn familie in Lomm hersteld wordt naarmate de verzuiling afbrokkelt, en hoe Herman op latere leeftijd opnieuw geïnspireerd wordt door de katholieke mystiek zijn een rode draad door het boek. In 1957 schreef Herman Mijn weg naar het Licht. Hij was de eerste ex-priester in Nederland die zijn uittreden in de openbaarheid bracht. Het boek sloeg in als een bom en werd in vele talen vertaald

Terug naar het boek
Steeds vaker klopten ex-priesters bij Herman en zijn vrouw Willy aan voor hulp. Herman wilde lotgenoten een kans bieden op adem te komen en na te denken over de toekomst. Met wat hulp van buitenaf werd een statig pand betrokken in Velp: De Wartburg. 

Alle landelijke dagbladen besteedden aandacht aan de opening van het huis. Een refugium voor ex-priesters was voor die tijd volstrekt nieuw. Ook in de internationale pers bleef het niet onopgemerkt. Time Magazine schreef: ‘This week, Hegger will open Europe’s first organized haven for ex-priests. The Wartburg will provide former priests with free food, clothing, lodging, and a quiet room for study.’ Door dit artikel kreeg de Wartburg internationale bekendheid en zoekers en ontheemden wisten zodoende de weg naar het huis te vinden.
 
Aan de hand van de levensverhalen van Renato uit Italië, Aniano uit Spanje, Orlando uit Venezuela, Gust uit Vlaanderen en Thottil uit India schept Loes een beeld van het bijzondere huishouden waarin ze opgroeide. Ze schrijft over gewone mensen die in de jaren zestig op een belangrijk moment in hun leven in een Nederlands dorp aanspoelden. Over de rare gewoontes van sommigen van hen. Over hoe een van hen verliefd wordt op de huishoudster, over de indrukwekkende verhalen over de buitenlandse politiek, maar ook de recepten die ze met zich meebrachten. 

Het boek verschijnt op 14 oktober en kost € 22,99. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar Annemieke van Plateringen, avanplateringen@amboanthos.nl

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud