Poolse wortels in Limburgse grond

Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Op de jubileumdag van het Land van Herle op 25 september in de Rousch vindt ook de boekpresentatie plaats van het 18de deel in de Historische Reeks Parkstad Limburg. Daags daarna zal het boek gepresenteerd worden aan de Poolse gemeenschap in het Poolse huis in Brunssum.

In dit boek zijn door de Frans Wojciechowski negen familieverhalen gebundeld geschreven door nazaten van Poolse immigranten.  In chronologische volgorde komen de ‘oral history’-overleveringen aan bod van verschillende generaties Poolse families die naar Zuid-Limburg trokken om voornamelijk in de mijnindustrie te gaan werken.

Poolse wortels in Limburgse grond

De eerste Poolse mijnwerkers kwamen rond 1900 via het Duitse Ruhrgebied naar de mijnstreek. Tegen 1910 woonden er al genoeg Polen geconcentreerd in één gemeente, namelijk Heerlen, om daar een eigen vereniging op te richten.

Bij het negentigjarig bestaan van deze Poolse St. Adalbertusvereniging schreef dr. Frans Wociechowski het boek ‘Voor brood en vrijheid –  honderd jaar Polen in Zuid-Limburg 1900-2000’. Dit boek verscheen als tweede boek in de Historische Reeks Parkstad Limburg. Hierin werd de geschiedenis van deze groep migranten die voor het zware werk in de steenkolenmijnen naar onze regio trokken in al zijn facetten beschreven.

Bijzonder is hoe de Poolse gemeenschap met zijn vele eigen verenigingen hun onderlinge band en identiteit wist vast te houden, hoewel de families door de tijd heen volledig integreerden en assimileerden in de Limburgse samenleving. In de inleiding van ‘Voor brood en vrijheid´ schreef de auteur het volgende. “Veel afstammelingen van de vroege Poolse migratie naar Limburg behoren inmiddels namelijk al tot de vierde of vijfde generatie die in Nederland is. Vooral voor deze groep geldt nu al dat de ‘rare’ achternaam nog een van de weinige dingen is, die hen aan hun gedeeltelijk Poolse afkomst herinnert. Ze hebben geen pa of opa meer die nog weet heeft van de Poolse migratie naar Limburg en haar achtergronden.”
Daarom dit boek met Poolse familieverhalen, zodat deze niet verloren zullen gaan.

Het boek is vanaf 27 september verkrijgbaar via de webwinkel van Het Land van Herle (www.landvanherle.nl) en in de boekhandels in de regio voor € 22,75. Elders is het verkrijgbaar onder vermelding van ISBN/EAN: 978-94-93037-07-6. Het boek heeft 278 blz. met 250 illustraties, waarvan ca. 100 in kleur.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud