Herdenking van de Kristallnacht

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In de nacht van 8 op 9 november 1938 brak de hel los voor de Joden in Duitsland. In de vijf jaar daarvoor nog enigszins terughoudend in het uiten van hun agressieve Jodenhaat. In de nacht van 9 november 1938 echter brak de openlijke terreur los. Synagogen werden in brand gestoken en woonhuizen geplunderd. Daarbij werden honderden Joden vermoord. De naam van deze gebeurtenis verwijst naar de grote hoeveelheid kapot geslagen vensterglas waarmee de straten bezaaid waren. 

Stolpersteine in Heerlen

Op dinsdagavond 9 november 2021 werd in Heerlen de Kristallnacht herdacht. Dit gebeurde met een ‘lichtjeswandeling’ om de herinnering aan deze daad levend te houden. Ook wilde de deelnemers op deze manier ertoe bijdragen zoiets niet nogmaals te laten gebeuren. De wandeling was een initiatief van het Heerlense Vredesberaad en het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) in Parkstad. Aan iedere deelnemer werd gevraagd om een ‘lichtje’ (bijvoorbeeld een lantaarn) mee te nemen, als symbool voor het licht in de duisternis. Tijdens de wandeling gaf Nico Zijlstra uitleg bij enkele Stolpersteine, gedachtenisstenen voor de tijdens de oorlog weggevoerde en vermoorde Joden. Scholieren van vier middelbare scholen hadden die middag de Stolpersteine netjes gepoetst. 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud