Nieuws over voormalig kloostercomplex Hoogcruts

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

De imposante ruïne van het voormalige klooster Hoogcruts tussen Slenaken en Noorbeek in Zuid-Limburg dreigde na dertig jaar verwaarlozing volledig te verdwijnen. Het Limburgs Landschap nam het project op zich en begon met de consolidatie. Na jaren van ingrijpende maatregelen kwam de herbestemmingsdiscussie. Door extra te investeren in het hoofdgebouw kon dat weer van een dak en tussenvloeren voorzien worden.

Voormalig kloostercomplex Hoogcruts (Harry Bussink, Het Limburgs Landschap)

Culturele activiteiten brachten leven in het gebouw. Dat groeide toen ambachtsmensen uit de regio ruimtes wilden gaan gebruiken. Hierdoor ontstond er behoefte aan toiletten ten WIFI. Ondertussen werkte men ook door aan het ruïnegedeelte en de ommuurde voormalige kloostertuin. De ontdekte (lege) grafkelder werd gerestaureerd. Om toekomstig verval te voorkomen is het ontluchtingssysteem hersteld. Ook moest er een afdeklaag gekozen worden tegen het hemelwater. Passend bij het oorspronkelijke afwerkingsniveau van het klooster heeft men gekozen voor hardstenen afdekplaten. Om bezoekers te ontvangen is een deel van de oude kleine binnentuin herbestemd tot parkeerplaats om de (visuele) rust in het park te kunnen behouden.

Wie meer wil weten over de activiteiten van de Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen kan contact opnemen via info@skbl.nl

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud