Publieksprijs voor Kasteel Hoensbroek

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Kasteel Hoensbroek wint VriendenLoterij Museumprijs 2021!

Op 2 december werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het heuglijke nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept. Uiteraard is dit aanleiding tot grote vreugde en gepaste trots!

Er werden in totaal 67.650 stemmen uitgebracht. De andere twee genomineerden, Museum Volkenkunde Leiden en het Amsterdam Museum, eindigden met respectievelijk 37% en 22% van de stemmen op de tweede en derde plaats.

Jordy Clemens, Wethouder Cultuur & Erfgoed: “Wat geweldig dat zoveel mensen op Kasteel Hoensbroek hebben gestemd. Hartelijk dank! Mede dankzij hen hebben we deze markante museumprijs voor het eerst in de geschiedenis naar Limburg weten te halen. We zijn blij met de landelijke erkenning voor deze educatieve en toeristische parel in onze regio. Kasteel Hoensbroek wordt niet voor niets een van de mooiste en beste bewaarde kastelen van Europa genoemd.”

Dit jaar was het thema: Digitaal Verhaal. Het ging erom welk museum zich het beste onderscheidde door de inzet van digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken. Daarmee was Kasteel Hoensbroek al druk in de weer. Het kasteel kan online beleefd worden via het virtueel kasteel op de website. In het virtueel kasteel worden de avonturen uit het verre verleden verteld in een digitale dimensie: een levensechte virtuele dwaal-, ontdekkings- en bewondertocht langs de kasteelvertrekken met vele (digitale) extra’s. Je waant je een ‘echte’ bezoeker of bewoner in een even ‘echt’ kasteel.

Lang gekoesterde museumdroom komt uit

Met het prijzengeld van €100.000, – wordt een start gemaakt om de lang gekoesterde droom van Kasteel Hoensbroek in vervulling te laten gaan. Namelijk: 800 jaar rijke en veelbewogen geschiedenis voor de bezoeker ‘aanraakbaar’ tot leven wekken, dankzij de modernste multimediale technieken. Het levensverhaal van de bewoners – van de roemruchte Bokkenrijders die zuchtten in de kerkers, tot de adellijke bewoners die aten, sliepen, feestten, leefden in de meer dan veertig authentiek ingerichte kamers – komt dan voor de ogen van de bezoekers tot leven. Tastbaar, spannend, opwindend, aanraakbaar en beleefbaar.

“Wat hebben we afgelopen weken veel positieve reacties mogen ontvangen. Het kasteel is voor velen een bijzondere plek met mooie herinneringen. We hebben veel fans in Hoensbroek, Heerlen, Zuid-Limburg maar ook ver daarbuiten. Dat maakt ons supertrots. Met hulp van het prijzengeld kunnen we starten met de eerste fase van onze droom. Op een moderne manier het verleden naar het heden brengen en zo alle generaties laten genieten van dit bijzondere erfgoed,” aldus Hans Thuis, Museumdirecteur.

Grootste publieksprijs voor musea in Nederland De VriendenLoterij Museumprijs is een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs is in 1990 opgericht door het Prins Bernhard Cultuurfonds en is daarmee de eerste Museumprijs in Nederland. Een vakjury bepaalt ieder jaar een thema en een shortlist van genomineerde musea. Het publiek bepaalt vervolgens welk museum 100.000 euro wint. Deze prijs is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Eerdere winnaars zijn: Naturalis Leiden (2020), Stedelijk Museum Schiedam (2019) en Maritiem Museum Rotterdam (2018).

(Her)ontdek Kasteel Hoensbroek

Deze periode is Kasteel Hoensbroek betoverd door de winter. Het ideale moment om een bezoek te brengen aan één van de mooiste, best bewaarde en toegankelijkste kastelen van Europa. In de kerstvakantie zijn er tal van extra activiteiten van 27 t/m 30 december 2021. Zoals verhalenvertellers, ridders, rondleidingen door onze gidsen en knutselworkshops.

Kijk voor meer informatie op https://www.kasteelhoensbroek.nl/

Grote vreugde na het winnen van de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in Hoensbroek!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud