Op pad door de provincie 7: Op bezoek bij Restauratieatelier Restaura

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In aflevering 7 van het 2e seizoen van de LGOG Podcast ‘Op pad door de provincie’ wordt een bezoek gebracht aan Restauratieatelier Restaura. Dit atelier is gevestigd in de Vondst in Heerlen. De Vondst is het kloppend hart van archeologisch Limburg. Iedereen die nieuwsgierig is naar het verleden kan hier ontdekken wat er allemaal gebeurt. Er is heel wat nodig voordat een archeologische vondst in een museumvitrine belandt. Je ziet hier wat er allemaal gebeurt vanaf het moment dat een voorwerp opgegraven wordt tot het moment dat dit tentoongesteld wordt.

In de Vondst bundelen de Provincie Limburg, gemeente Heerlen en stichting Restaura hun krachten. Zowel het provinciaal depot, de kantoren van Historisch Goud als het restauratieatelier van Restaura zijn er gehuisvest. Restaura is gespecialiseerd in het conserveren en restaureren van archeologische voorwerpen. Zij werken met alle soorten metalen, glas, hout, leer, aardewerk en steen.  Zij voeren opdrachten uit voor, onder meer, musea, archeologische diensten en opgravingsbedrijven.

Klik hier voor de link naar de podcast:  https://lgog.nl/op-pad-door-de-provincie-7-op-bezoek-bij-restauratieatelier-restaura

We bezoeken het restauratieatelier en horen er over de mogelijkheden van 3D technieken. Luk van Goor, fotogrammateur, legt uit wat de mogelijkheden van 3D zijn zoals Virtual Reality en 3D prints. Corinna de Regt, restorateur en archeoloog, vertelt over de projecten waar zij momenteel aan werktwaaronder het omgaan met fragiele materialen. 
Hieronder een foto van Luk van Goor, die naast fotogrammateur ook de nieuwe voorzitter is van de sectie Archeologie met in zijn handen een VR-bril en een beeld van de Romeinse godin Minerva.

 

 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud