Toekomst woninggroepen De Slak en Horst vervolg

Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Voor woning coöperatie Ons Limburg bouwde Stuyt in de periode 1913‐1921 in Hoensbroek zeven groepen woningen voor mijnwerkers. Daarvan zijn er vier verdwenen: Butting, Metten, Dem en Lotbroekerveld. Deze wijken omvatten samen 308 woningen. De buurten Slak en Horst met oorspronkelijk respectievelijk 100 en 72 woningen en Kloosterkolonie/Mariarade bestaan nog.

Slakkenstraat, kort na het gereedkomen van de woningen (Bron: Ons Limburg)

Zoals eerder bericht zijn de buurten Slak en Horst, samen Slakhorst genoemd, dringend aan renovatie toe. Eigenaar Woonpunt wil het liefst slopen en nieuw bouwen. Protesten vanuit erfgoedorganisaties
en Actiegroep Slakhorst hebben dat vooralsnog verhinderd. In december afgelopen jaar en op 4 januari jl. hebben erfgoedpartijen en Woonpunt met elkaar gesproken over de toekomst van Slakhorst. Daarbij zijn de plannen van Satijn+ Architecten toegelicht. In de verschillende varianten die nu op tafel liggen, is aandacht voor het stedenbouwkundige concept en de architectuur van 1913‐1921. De discussie zal nu verder gaan over wat er aan originele elementen gehandhaafd kan en moet blijven. De erfgoedpartijen blijven inzetten op behoud van de honderd woningen van de Slak uit 1913 en zoveel mogelijk van de woningen in Horst.
Begin februari praten de erfgoedpartijen verder met Woonpunt. Voor die tijd zullen ze op 14 januari overleggen met de wethouders over de bescherming van beide woningroepen.
Voor woensdagavond 19 januari staat Slakhorst op de agenda van de commissie Ruimtelijke
Ontwikkeling.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud