Artikel over Willem Schweitzer in het Jaarboek van 2021 van Heemkundevereniging Landgraaf

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Regelmatig krijgt het Historisch Centrum voor Limburg (HCL) berichten toegestuurd over artikelen, boeken of andere werken toegestuurd die zijn gemaakt met hulp van de archieven die zij beheren. Het artikel over Willem Schweitzer dat verscheen in het Jaarboek 2021 van Heemkundevereniging Landgraaf is daar en mooi voorbeeld van.

Wie was Willem Schweitzer?
Schweitzer was de tweede directeur van de steenkolenmijn Laura en Vereeniging in Eygelshoven. Schweitzer gold als een van de grondleggers en promotors van de Limburgse mijnindustrie. Hij steunde daarnaast veel sociale initiatieven in de regio. Een van die initiatieven was de bouw van het mijnwerkersdorp Lauradorp.

De aanleg van de mijnen Laura en Vereeniging omstreeks 1900; Bron: HCL Beeldbank, Collectie Dr. J.W.H. Goossens, ID: CG 097-002

Het artikel, geschreven door John Smeets, is opgenomen in het Jaarboek 2021 van de heemkundevereniging Landgraaf. Tijdens de presentatie van dit jaarboek heeft John Smeets zijn artikel over Willem Schweitzer toegelicht. Die boekpresentatie is terug te kijken op YouTube.

Voor dit artikel heeft de auteur onder andere onderzoek gedaan in de archieven van de NV Laura en Vereeniging. Deze archieven worden beheerd door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg en worden bij hun in Maastricht bewaard. Heb je ook een boek of artikel geschreven met hulp van de archieven van het HCL? Laat het dan weten via www.rhcl.nl/reactie en wie weet nemen ze het mee in één van hun volgende nieuwsbrieven!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud