Lezing door Pierre Hupperts ‘Het dorp en mijn familie; Gulpen 1810 – 2010’

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .Het LGOG Kring Parkstad nodigt haar leden en overige belangstellenden uit voor een lezing. Deze lezing wordt gehouden door Pierre Hupperts en zal plaatsvinden op maandag 14 maar om 19.30 uur in het Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9 in Heerlen. Onderwerp van zijn lezing is zijn boek ‘Het dorp en mijn familie; Gulpen 1810 – 2010’.

Achtergrond
In 1810 arriveert de tweejarige Jan Hendrik Hupperts samen met zijn moeder en zus in Gulpen. Dit is het geboortedorp van zijn moeder, weduwe Eva Maria Hupperts-Vinck. De nakomelingen van de aanvankelijk zeer arme en analfabete familie zullen binnen een paar generaties de maatschappelijke ladder beklimmen. Zij ontwikkelen zich ondanks de moeilijke start tot schoenmakers, middenstanders, onderwijzers, dirigenten, mijnwerkers, kosters en hooggeplaatste geestelijken.

‘Het dorp en mijn familie’

Het boek
In zijn boek vervlecht mijnwerkerszoon Pierre Hupperts tweehonderd jaar geschiedenis van zijn geboorteplaats Gulpen met die van zijn familie. Dit doet hij op een toegankelijke manier. Hij beschrijft wat uniek is aan dat dorp middenin het Zuid-Limburgse Heuvelland, dichtbij Duitsland en België. Bezien vanuit het dorp en door de ogen van de familie laat hij zien hoe maatschappelijke ontwikkelingen in de lokale samenleving doorwerken. Denk aan de gevolgen van oorlogen, de rol van adellijke grootgrondbezitters, de invloed van de rooms-katholieke kerk maar ook van het opkomend toerisme, de steenkolenmijnen en de groeiende emancipatie. Ook is er aandacht voor het rijke verenigingsleven. Een voorbeeld hiervan is het binnen en buiten Gulpen succesvolle operagezelschap van de Figaroclub, waarin de familie Hupperts heel actief was.

Pierre Hupperts

De auteur en spreker
Pierre Hupperts (1955) woont in Utrecht. Voor zijn werk reisde hij veel. Toch heeft hij altijd een sterke band met zijn geboortedorp gehouden.

Corona en lezingen LGOG
De op dat moment geldende regels rond corona worden met het oog op deze lezing nageleefd. U kunt uw auto parkeren op de busbaan voor het museum of op het trottoir naast de ingang. Let op: er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen.

Aanmelden
Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de voorzitter van Kring Parkstad Limburg: Martin van der Weerden. Dat kan per mail: mwvdweerden@ziggo.nl. Kosten: gratis voor leden, niet-leden: €5,-.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud