Transcriberen met je telefoon 

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Anno 2022 zijn de meeste smartphones uitgerust met software die tekst kan lezen in foto’s. Dit wordt optical character recognition (OCR) genoemd. Voor Android-telefoons kan dit bijvoorbeeld met de app Google Lens, en met Apple-telefoons met de app Apple Live Text. Deze apps zijn meestal al standaard geïnstalleerd.

Transcriberende bezoeker. Bron: HCL Beeldbank, fotograaf onbekend. Collectie RHCL, ongenummerd.

Je kunt met deze apps een soort foto maken van een tekst, waarna dit soort apps de individuele woorden herkent. Helemaal vlekkeloos is dit niet, omdat ze vooralsnog moeite hebben om de woordvolgorde goed te begrijpen, of zelfs de neiging hebben woorden of regels over te slaan. Toch blijft het wonderbaarlijk om te zien wat voor stappen technologie op dit gebied al heeft gezet.

In het Historisch Centrum Limburg zijn deze apps nu al bruikbaar om je een eerste aanzet of richting te geven in het transcriberen van oude teksten. Voor volledige teksten blijft het echter aan te raden om jezelf te verdiepen in paleografie.

Dat kan bijvoorbeeld met behulp van het boek ‘Oud Schrift in Limburg‘. Je vindt dit boek in de winkel van het HCL of (ter inzage) in de handbibliotheken van onze studiezalen.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud