Archeologische vondsten in Valkenburg m.b.t. WO II

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In het voorjaar 2018 onderzochten Robin Huijnen en Doeke Krikke, secretaris van de Archeologische Werkgroep Valkenburg (AWV) een deel van het terrein van het klooster Boslust. Zij deden dit met een metaaldetector en met toestemming van de gemeente Valkenburg a.d. Geul. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Duitse bezetters in het bezit van dit gebied. Op het terrein stond toentertijd het Ignatiuscollege. 

Archeologisch bewijs voor oorlogshandelingen in WOII

Tot hun verrassing vonden Huijnen en Krikke twee schuttersputjes bovenop de helling van de Ignatiustuin. Hierin ontdekten zij onder meer lege hulzen en een behoorlijk aantal scherpe patronen. Na onderzoek bleken dit oorlogsmaterialen van Duitse makelij te zijn die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt. Verder vonden zij op het terrein Amerikaanse hulzen en een aantal afvalkuilen met keramisch materiaal.

In een stukje weiland op de hoek van de Emmaberg en de Hekerweg vonden zij een soort medaillon. Dit bleek een Ereteken voor Krijgsverrichtingen te zijn, ook wel een Expeditie-Kruis genoemd. Deze onderscheiding werd en wordt aan alle officieren, onderofficieren en manschappen toegekend die aan een bepaalde expeditie deelnemen. Onduidelijk is of degene die het medaillon droeg deze onderscheiding droeg ter ere van zijn vader, die deze misschien had verworven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook is het niet ondenkbaar dat de drager de onderscheiding zelf had verdiend. Na onderzoek is wel duidelijk dat de drager de onderscheiding verloor bij gevechten tegen de Duitse 116e en 275e infanteriedivisie. Op de foto hieronder een afbeelding van de gevonden artefacten.


Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud