300 interessante gebouwen in Heerlen in beeld

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

De Stichting Open Monumentendag Heerlen heeft een nieuwe site gelanceerd waarop de 300 meest aansprekende panden in Heerlen besproken worden. Het gaat hierbij om de 154 Rijksmonumenten die Heerlen rijk is, plus 150 karakteristieke panden.

Op de website openmonumentendagheerlen.nl kan eenvoudig via een zoekprogramma naar de panden gezocht worden. Dat kan via het ingeven van het adres, de naam van de architect. Ook kan dit door een keuze te maken tussen de stadsdelen Heerlen of Hoensbroek. Verder is het mogelijk om alle Rijksmonumenten of alle karakteristieke panden op te roepen. Bovendien helpt een handig kaartje bij de oriëntatie.
Per pand of object staan de vaste gegevens vermeld. Hierbij is de denken aan het bouwjaar, de architect de bouwstijl en de oorspronkelijke en huidige functie. Daarnaast worden steeds een aantal foto’s getoond.

Karakteristieke panden in Heerlen

Heerlen als een van de eerste gemeenten een vrij compleet overzicht van de belangrijkste gebouwen dankzij deze website. De gebouwen en objecten waren eerder al beschreven in twee boeken, die kort na het verschijnen raakten uitverkocht.

Erfgoed

“De reden om de site te maken is enerzijds de wens om iedereen die geen boek heeft weten te bemachtigen toch toegang tot de informatie te gunnen. Anderzijds vinden wij dit een prima manier om de informatie vast te leggen voor het nageslacht. De kennis over de bouwhistorische en cultuurhistorische waarden van onze stad dreigt min of meer verloren te gaan”. Aldus Chris Tiekstra, de voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Heerlen.

Oud-stadsbouwmeester Ton van Mastrigt vult aan; “Normaliter organiseren wij ieder jaar de Open Monumentendagen in Heerlen. Daarvoor beschrijven de mensen binnen onze stichting steeds een specifiek aantal panden en objecten, afhankelijk van het landelijk onderwerp van dat jaar.

In de loop der tijd zijn dus veel panden beschreven en gefotografeerd. Op een gegeven moment kwam het idee naar voren om in ieder geval de Rijksmonumenten in een boek samen te brengen. Daarna groeide het gevoel dat er panden ontbraken. Toen heeft de stichting we een tweede boek gemaakt dat we ‘Karakteristieke panden Heerlen’ hebben genoemd.”

In totaal zijn nu dus ruim 300 panden beschreven in boeken, maar ook op de nieuwe website. De site biedt een schat aan kennis over de architectuur in Heerlen en die is voor iedereen gratis beschikbaar.

Chris Tiekstra; “Met dank aan de gemeente Heerlen die ons jaarlijks een werkbudget geeft om onze werkzaamheden uit te kunnen voeren. Wij hebben nu het gevoel dat we ook echt iets hebben teruggegeven aan de inwoners van onze stad. Met dank aan iedereen die op de een of andere wijze een bijdrage heeft geleverd aan de content van onze website.”

Stichting

Het doel van de stichting Open Monumentendag Heerlen is het betrekken van burgers uit Heerlen en omgeving bij de geschiedenis van de bijzondere gebouwen in Heerlen. Op deze wijze wil de stichting het belang van Cultureel Erfgoed onder de aandacht te brengen. Een afgeleide doelstelling is het vastleggen en beschrijven van zoveel mogelijk bijzondere Heerlense gebouwen. Zo wil de stichting het erfgoed te bewaren voor het nageslacht.

 Het bestuur bestaat uit Chris Tiekstra (voorzitter), Roelof Braad (secretaris), Wim Kortekaas (penningmeester) en de leden Ton van Mastrigt en Al Kerckhoffs. De overige betrokken vrijwilligers zijn Kees Werkhoven, Martin van der Weerden, Michel Lemaire, Moniek Daniels, Rob Smeets, Quintly van Tilburg en Kay Golob.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud