Eijsden, mei 1940, dorp onder vuur

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Begin mei is ieder jaar de periode van herdenking van de Tweede Wereldoorlog. In dit bericht staat het Historisch Centrum Limburg even stil bij het begin van de oorlog. We nemen u mee terug naar Eijsden, op de ochtend van 10 mei 1940, even voor acht uur. Aandachtig gadegeslagen door nieuwsgierige inwoners bereikten toen de eerste Duitsers de Maasoevers: “De pruusje zien dao!” klonk het in het dorp.

De Eijsdenaren waren ‘s nachts al wakker geschud door een gigantische explosie waarmee de Belgen de brug bij Ternaaien hadden opgeblazen. De op straat verzamelde Eijsdenaren zagen even later vliegtuigen over hun dorp scheren op weg naar fort Eben-Emael. En enkele uren later, was de vijand al in het dorp. Tien dagen lang heeft Eijsden onder vuur gelegen, met een enorme verwoesting als gevolg. Maar ook de Duitsers betaalden een zware tol in het Maasdorp.

Duitse militairen in Eijsden, mei 1940

Hoe dat zich ontspon, leest u in de archiefsprokkel ‘Eijsden, dorp onder vuur’.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud