Indices op 6 boeken die van belang zijn voor de regionale geschiedschrijving

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Wim Nolten, voorzitter van Heemkundevereniging De Hopel, heeft recentelijk 4 Nederlandse en 2 Duitse werken onder handen genomen. Hij heeft deze namelijk voorzien van een degelijke index. Deze boeken zijn allemaal werken die van belang zijn voor de regionale geschiedschrijving.

De geïndexeerde werken

Als eerste zijn daar Eygelshoven 800 jaar uit 1931 en haar opvolgster Eygelshoven 850 jaar uit 1981. Het boek van 1931 is voorzien van annotaties en eventuele vermelding van latere publicaties. Het boek van 1981 is een herhaling van zetten. Bovendien werd het uitgebreid met vele foto’s. Deze zouden eigenlijk ook een uitgebreide beschrijving zouden moeten krijgen. Dit gaat misschien later nog gebeuren.

Het derde boek is getiteld Ubach over Worms van Overworms kwartier tot gemeente Landgraaf, een pil van 572 pagina’s op A5-formaat. Door de personenindex zijn deze werken een stuk toegankelijker. geworden. Niet iedere Heemkundeverening heeft de mogelijkheid (en de financiën) om e.e.a. te digitaliseren zoals b.v. het Land van Herle/MijnStreek.
Het vierde boek is nog in wording. Het bestaat uit een compilatie van 32 artikelen over de Domaniale Mijn die ooit gepubliceerd zijn in diverse kranten en tijdschriften, o.a. Land van Herle. Het draagt als titel: De pungel gebundeld.

Zum Scluß een 2-tal Duitstalige werken, het ene met de titel: Schloss und ehemalige Herrschaft Rimburg, die Besitzer derselben, vorzüglich die Grafen und Freiherren Von Gronsfeld, nebst den umliegenden Dörfern uit 1835 en geschreven door Christian Quix (* Hoensbroek/Wijngaardshof!) en het tweede:Die Rimburg, Geschichte der Burg, der ehemaligen Herrschaft bezw. freien Reichsherrschaft, und der Gemeinde Rimburg uit 1912 van de hand van slotkapelaan (en archivaris) van kasteel Rimburg, H. Hanssen. Ook dit laatste is een herhaling van zetten. Beide werken werden door R. Esser ‘Buchstabengetreu’ overgetypt echter zonder afbeeldingen en door Wim Nolten van een personenindex voorzien. En verder als ‘der Dritte im Bunde’ onder de titel van: Einnerungen an die Ortsgeschichte Teil 2. Dit laatste werk is een compilatie van meerdere artikelen uit de Heimatblätter, de Selfkantheimat, de Heimatkalender Heinsberg/Geilenkirchen, de Aachener Kirchenzeitung, de Rur-Wurm-Nachrichten en de Geilenkirchener Volkszeitung, allemaal betrekking hebbende op het vroegere Übach, na 1972 het huidige Übach-Palenberg. Aangezien een deel van Landgraaf voor de Franse tijd deel uitmaakte van Übach paroisse zijn ook deze artikelen van groot belang voor een goed begrip van de huidige Euregio.

Bovendien is er een begin gemaakt met een personenindex op de jaarboeken van de HKV Landgraaf (OCGL) en met de jaarboeken van KO (Kerkrade Onderweg). Sjuun wa.

Heemkundevereniging De Hopel
Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Heemkundevereniging De Hopel 2010, Wim Nolten-Reulings, e-mail: wim.nolten@ziggo.nl

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud