Kandidaten voor de Hub Cobben Prijs 2022

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Heemkundevereniging Hoensbroek organiseert dit jaar in samenwerking met de Stichting Hub Cobben Prijs de jaarlijkse uitreiking van de gelijknamige prijs. Voor deze prijs kunnen mensen nu kandidaten aandragen. Deze prijs zal dit jaar op 2 december a.s. weer worden uitgereikt.

De legendarische vakbondsman Hub Cobben is de naamgever van een prijs voor Limburgers. Hij maakte zich sterk voor sociale rechtvaardigheid. Tot en met 10 november a.s. kunnen kandidaten daarvoor worden aangedragen. In 2018 won Jan van de Ven uit Venray, die zich inzette voor de verbetering van de arbeidsverhoudingen in het basisonderwijs de prijs. In 2019 was dat Hub Esten uit Maastricht, die streed voor een waardevast pensioen.

Kandidaten voor de Hub Prijs

Voor de Hub Cobbenprijs, die ieder jaar wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich voor sociale rechtvaardigheid heeft ingezet in Limburg, kunt u nog tot en met 10 november a.s. kandidaten aandragen. Het doorgeven van kandidaten, inclusief een toelichting waarom deze persoon of organisatie de prijs verdient, kan via mwvdweerden@ziggo.nl.
Uit de aanbevelingen kiest de jury vijf genomineerden, die op 18 november bekend worden gemaakt. Vervolgens kan er tot 1 december digitaal worden gestemd.

Uitreiking op 2 december aanstaande

De uitreiking van de Hub Cobben Prijs 2022 vindt op vrijdag 2 december plaats in het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen; aan de vooravond van de viering van de Heilige Barbara, patrones van de mijnwerkers.

Legendarisch

De Hub Cobben Prijs heet naar de legendarische vakbondsleider Hub Cobben (Hoensbroek, 1908 – 1976). Cobben leidde duizenden Limburgse mijnwerkers op 18 september 1975 tijdens de Mars op Den Haag voor betere pensioenen. Cobben zei in de aanloop naar de mars in een interview met de Tribune: “Er wordt wel gezegd dat het aan de Limburgers zelf heeft gelegen. Inderdaad zijn Limburgers mensen die moeilijk kwaad te krijgen zijn en ze hebben schandelijk misbruik gemaakt van z’n goedgelovigheid. Nu komen de mensen in beweging en zullen we bewijzen dat we niet van die goedmoedige sullen zijn”.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud