Boek over 100 jaar Eikenderveld

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Wist u dat het Eikenderveld een aantal grote namen heeft voortgebracht? Dat staat te lezen in het nieuwste boek van de Stichting Historische Kring ‘Het Land van Herle’. Die stichting brengt namelijk een serie boeken uit over de geschiedenis van Heerlense buurten. De negende editie is nu klaar en daarin is Eikenderveld aan de beurt. De titel is: ‘Eikenderveld vroeger… over het veld bij Eyckholt met vruchtbare akkers tot en met 100 jaar Eikenderveld’. Het voorwoord is van de hand van burgemeester Roel Wever, tevens portefeuillehouder ‘buurtgericht werken’.

Eikenderveld, in den beginne een groot veld bij kasteel Eyckholt, is vooral ontstaan door de opkomst van de mijnindustrie en oorspronkelijk gebouwd voor de huisvesting van de gezinnen van het spoorwegpersoneel. De ligging van de wijk is bijzonder: ingeklemd tussen de stadsautobaan, het spoor en het winkelcentrum ’t Loon, grenst het direct aan het centrum. Door de jaren heen heeft de wijk diverse renovaties doorstaan. Eikenderveld blijkt echter een hechte gemeenschap te zijn die diverse ongemakken heeft doorstaan.

Cover van het boek Eikenderveld Vroeger
Boek

Het boek telt 352 pagina’s, vol met foto’s en verhalen. Natuurlijk ontbreekt de geschiedenis van de buurt niet. Zo wordt er verhaald over het ontstaan van de wijk. En over vergane voorzieningen, zoals de Nationale Houthandel of de op initiatief van mgr. dr. Henri Poels opgerichte broodfabriek ‘Ons Dagelijksch Brood’ en het Gezellenhuis ‘Ons Thuis’ (later Hotel Terminus), alle gelegen aan de Parallelweg. Smeuïge verhalen over verenigingen, geloof, school, ondernemers, creatievelingen, oud-bewoners en huidige bewoners kleuren het boek. Talrijke interessante mensen kwamen uit het Eikenderveld en vinden we terug in het boek: vastgoedmagnaat Henk Stienstra, Pastoor Jaap Reuten (Alpe d’Huez), Stadsdichter Harrie Sevriens, de kunstenaarsfamilie Biessen, kunstschilder Ger Lataster, Xavier en Harry Meijers (Plus-supermarkten) om er maar een paar te noemen. Verder staan de vele nostalgische én nieuwe foto’s in het boek garant voor een feest van herkenning.

Eikenderweg richting Laanderstraat
Voorinschrijving

Bijna twee jaar is gezocht in archieven en zijn verhalen bij (oud-) bewoners opgehaald, interviews gehouden, opgetekend en uitgewerkt. De redactie bestaande uit Roelof Braad (‘Stichting Historische Kring Land van Herle’), Harry van Dijck (Weller), Rob Dijcks, Liesbeth Lute, Ingrid Neven en Hans Souren (bewoners) zijn trots op het boek, waarvan er inmiddels al 220 bij de voorinschrijving verkocht zijn. De voorinschrijving loopt nog tot 24 november. Kijk op hiervoor op https://www.landvanherle.nl/product/eikenderveld-vroeger/

Het Eikenderveld vanuit de lucht
Reünie

Eikenderveld heeft in 2022 talrijke activiteiten georganiseerd vanwege haar 100-jarig bestaan. Op vrijdag 25 november wordt het jubileumjaar afgesloten met een grote reünie, waarbij de presentatie van het boek centraal staat. Wethouder Martin de Beer (stadsdeelwethouder) zal het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen. Iedereen is welkom, aanmelding vooraf is dringend gewenst. Entree is mogelijk door het betalen van één euro waarvoor twee consumpties worden verstrekt! Inmiddels hebben zich al meer dan 200 personen aangemeld. De Sjpasmonie Akseptabel Gesjravel, die z’n oorsprong heeft in het Eikenerveld, zorgt voor de muzikale noot. De reünie vindt plaats in Kinderstad van 19.00 tot ongeveer 22.00 uur. Aanmelden kan nog door een mail te sturen naar eikenderveld100jaar@gmail.com Of bel op maandag tot en met donderdag naar 06-53316035.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud