Nog altijd te koop: onze Historische Cahiers

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Via onze webshop zijn twee interessante publicaties te verkrijgen in tijdschriftformaat en voor aantrekkelijke prijs.

Het eerste cahier vertelt een verhaal uit de periode vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Het handelt over twee ondernemende Heerlense jongedames die in de wereld van de spionage verzeild raakten. Het tweede verhaal speelt zich af in de 18e eeuw en gaat over een uit Aken gevluchte en ontvoerde kloosterzuster. Hieronder meer bijzonderheden over deze uitgaven.

Spionage in Heerlen tijdens het interbellum

Spionage in Heerlen tijdens het interbellum. Hoe twee jonge Heerlense meiden het slachtoffer werden van het spel der grootmachten werd geschreven door Harry van Dijck. Dit is een waar gebeurde geschiedenis dat de auteur bij toeval tijdens historisch onderzoek op internet ontdekte. Een geheim rapport uit december 1937 over de veroordeling van twee jonge Heerlense meiden ‘gebruikt voor spionagedoeleinden’ prikkelde de nieuwsgierigheid van de auteur. Dit rapport zette hem aan tot uitgebreid archiefonderzoek waar deze historische verhandeling de neerslag van is. ‘Spionage?´ kopte een eerder krantenbericht. De twintigers Klara Delhey en Resi Lauvenberg zaten in december 1937al acht maanden in de gevangenis in Aken. Maar waren ze werkelijk spionnen? Hoe het precies zat, is vastgelegd in een omvangrijk strafdossier in het archief van de ‘Oberreichsanwalt beim Volksgerichtshof‘ in het Bundesarchiv te Berlijn. De auteur maakte hieruit een reconstructie van een geschiedenis over hoe jonge meiden in het interbellum in het vangnet van een echte spion verstrikt raakten en hun ‘avonturen’.

De auteur, Harry van Dijck, is procesmanager vastgoed bij woningcorporatie Weller in Heerlen en amateurhistoricus.
De prijs van dit cahier is € 2,50 en is te bestellen via onze website: https://www.landvanherle.nl/product/spionage-in-heerlen-tijdens-het-interbellum/

De Lotgevallen van Josephine van Berghe

Hoe een Heerlense notaris en zijn zoon in 1771 een uit Aken gevluchte non ontvoerden.
De tweede uitgave van onze reeks ‘Historisch Cahier Parkstad Limburg’ speelt zich af in een wat verder verleden. Het heeft de titel: “De Lotgevallen van Josephine van Berghe; hoe een Heerlense notaris en zijn zoon in 1771 een uit Aken gevluchte non ontvoerden”. Deze waargebeurde geschiedenis gaat over een buitenechtelijk verwekte adellijke dame. Zij werd gedwongen non te worden, maar vluchtte. Later werd zij ontvoerd door notaris Pelt en zijn zoon advocaat Pelt.

Frans Gerards schreef de inhoud. Het boekje telt 48 bladzijden op formaat 17×24 cm en is fraai geïllustreerd. De prijs van dit cahier bedraagt normaal € 4,95 en is nu tijdelijk met korting te bestellen via onze website: https://www.landvanherle.nl/product/de-lotgevallen-van-josephine-van-berghe/ voor € 3,50.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud