Platform HIS (Historische Impuls Sittard-Geleen-Born)

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In 2018 is in het kader van ‘Sittard 775 jaar Stad’ het Comité HIS in het leven geroepen. HIS staat voor Historische Impuls Sittard-Geleen-Born. Het comité, onderdeel van Vereniging Sittards Verleden, heeft destijds tal van activiteiten georganiseerd. Ook is het initiatief genomen tot een digitale geschiedenisbeschrijving van Sittard, Geleen en Born. In samenwerking met Erfgoedcentrum De Domijnen, Federatie Historie Sittard-Geleen-Born en de lokale historische verenigingen is de website www.historiesittardgeleenborn.nl ontwikkeld.

De gedachte achter het concept is om aan de hand van karakteristieke verhalen de geschiedenis van de gemeente te vertellen.

De verhalen zijn toegankelijk via de ingangen ‘Thema’s’, ‘Tijdvakken’ en ‘Voormalige gemeenten’ [vóór de herindeling van 1982]. Er kan ook op trefwoord worden gezocht. De rijk geïllustreerde verhalen zijn snel te lezen en te bekijken. Voor wie dieper in de materie wil duiken zijn de oorspronkelijke bronnen vermeld en vaak met één klik in te zien.

Naast de verhalen worden in de toekomst ook de beschrijvingen en de geschiedenis van de monumenten in de gemeente Sittard-Geleen opgenomen.

Schets van Sittard uit 1538. Bron: Hauptstaatsarchiv Düsseldorf

Het Comité HIS streeft ernaar om tweewekelijks een nieuw verhaal op de website te plaatsen. ‘Vrienden van HIS’ worden geïnformeerd over nieuwe verhalen, berichten, nieuwtjes, etc. Inschrijven als Vriend van HIS kan via de HIS-website.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud