Burgemeester van Brunssum toegetreden tot Comité van Aanbeveling van de Jack Aldewereld Stichting

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .


Burgemeester Wilma van der Rijt is toegetreden tot het Comité van Aanbeveling van de Jack Aldewereld Stichting. Ze bevindt zich hiermee in goed gezelschap van andere prominenten als o.a. Theo Bovens, oud-gouverneur Limburg, Lodewijk Asscher, oud-minister en achterkleinkind van Abraham Asscher (voorzitter Joodsche Raad), Camille Oostwegel sr., Oostwegel Collection, en Ronald Leopold, directeur Anne Frank Stichting.

De Jack Aldewereld Stichting

De Jack Aldewereld Stichting richt zich op het unieke onderduikverleden van Brunssum in de Tweede Wereldoorlog. De stichting noemt dit ‘Het verhaal van Brunssum, het verhaal van hoop’. Het verhaal is opgebouwd uit heel veel afzonderlijke verhalen, kleine herinneringen en grootse daden, die er allemaal toe hebben geleid dat zo’n 300 tot 400 onderduikers waaronder ruim de helft Joodse kinderen de oorlog overleefden in Brunssum. Een gemeenschap die, met gevaar voor eigen leven, koos voor medemenselijkheid en solidariteit. Naast het boven water halen van zoveel mogelijk verhalen, richt de stichting zich vooral ook op dialoog met de huidige generaties.

v.l.n.r. Paul Willemsen, burgemeester Wilma van der Rijt, Jannie Treeck, Yvonne Koks, Erik Molnar en Arie de Zeeuw.
Burgemeester Wilma van der Rijt

Burgemeester Wilma van der Rijt aarzelde geen moment toen ze werd gevraagd zitting in de nemen in het Comité van Aanbeveling. “De Jack Aldewereld Stichting verricht belangrijk werk voor Brunssum. Niet veel mensen weten van onze unieke geschiedenis af en het is goed dat hier meer aandacht voor komt zodat we Brunssum samen positief op de kaart zetten. Wat mij erg aanspreekt, is dat de stichting veel doet met scholen in de omgeving en continu de dialoog aangaat. In de oorlogsjaren stonden mensen voor cruciale keuzes: deed je mee, keek je weg of kwam je in verzet? Ik vind het heel belangrijk dat we ook met de generaties van nu in dialoog gaan, want die keuzes zijn ook vandaag de dag nog steeds actueel.”  

Voorzitter Arie de Zeeuw is erg blij met de uitbreiding van het Comité van Aanbeveling. “Ons Comité van Aanbeveling bestond al uit enkele mensen die in het verleden de Brunssumse gemeenschap hebben gediend in een rol als wethouder of burgemeester, maar het is natuurlijk een grote eer dat de huidige burgemeester ook haar naam wil verbinden aan onze stichting. Bovendien hebben wij mevrouw Van der Rijt leren kennen als iemand die zeer betrokken is bij de gemeenschap en alles wat Brunssum heeft gemaakt tot wat het nu is. ‘Het verhaal van Brunssum, het verhaal van hoop’ heeft hier in belangrijke mate aan bijgedragen.”

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud