Transkribus Learn

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Veel van de documenten in archieven, zoals die van het Historisch Centrum Limburg, zijn opgesteld in oud schrift. Niet iedereen kan dat zomaar lezen. Dat vergt oefening en kennis in wat paleografie wordt genoemd. Paleografie houdt zich bezig met  het bestuderen en ontcijferen van oude handschriften.

Gelukkig is de technologie steeds beter in staat om ons op dit vlak te assisteren. Zo is er bijvoorbeeld Transkribus, een uitgebreid platform waar (onder andere) kunstmatige intelligentie leert om oude teksten te herkennen en transcriberen. 

Nieuw van Transkribus is Transkribus Learn. Dit is een programma waarmee je op speelse wijze paleografische oefeningen kunt doen. Via allerlei moeilijkheidsniveaus kun je zo je kennis van oud schrift verbeteren.

Daarmee lijkt het (voor de kenner) veel op Wat Staat Daer? Het verschil is dat Transkribus Learn meer verschillende talen (en dus schriften) bevat. Onze regio kreeg pas relatief laat het Nederlands als hoofdtaal. Dat maakt het programma voor deze streken zeker interessant!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud