Oudste röntgenfoto’s van Nederland naar het Historisch Centrum Limburg

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Op woensdag 25 januari heeft het HCL – Historisch Centrum Limburg – een bijzondere schenking in ontvangst mogen nemen: 11 röntgenfoto’s in glasnegatief, in 1896 gemaakt door dokter Lambert van Kleef. 

Wat deze röntgenfoto’s met name bijzonder maakt is dat het waarschijnlijk de oudste van Nederland zijn. Zo weten we dat één van de foto’s in januari 1896 is gemaakt. Dat was slechts een paar weken nadat de Duitse arts Wilhelm Röntgen zijn eerste wetenschappelijke publicatie deed over röntgenstraling.

Later zou Van Kleef het gebruik van röntgenstraling verder verfijnen en ook medisch gaan toepassen in het ziekenhuis Calvariënberg in Maastricht. Maar hoe kan het eigenlijk dat dit nationaal erfgoed nu pas in een archief terechtkomt? Dat zit zo: deze collectie bestaat in totaal uit 22 glasnegatieven en 30 afdrukken. In de jaren zeventig verdwenen echter elf exemplaren uit de collectie. De rest van de collectie lag al die tijd bij Centre Céramique.

Afbeelding: De röntgenafdeling van het ziekenhuis Calvariënberg in 1920. Bron: HCL Beeldbank, fotograaf onbekend, fotocollectie GAM, nr. 39951

De Stichting Lambert van Kleef wist de verdwenen exemplaren te bemachtigen en wilde de collectie graag op één plek compleet maken. Die plek werd het HCL, aangezien Centre Céramique bereid bleek om ‘hun’ foto’s in langdurige bruikleen aan ons te geven.

De röntgenfoto’s zijn nog tot en met donderdag 16 februari te zien in een tijdelijke mini-tentoonstelling op onze locatie aan de Sint Pieterstraat in Maastricht. Bezichtigen is mogelijk tijdens onze openingsuren: dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. Daarna wordt de hele collectie gedigitaliseerd en veilig opgeborgen.

U leest meer over deze bijzondere schenking op de website van het HCL

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud