Terugblik restauratie slot Schaesberg: Resultaten behaald in 2020

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Slot Schaesberg werkt vanaf de start 10 jaar geleden met een klein vast team, en een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Zij doen bijna alles: van dierenverzorging tot smeden, van tuinieren tot rondleiden.

Naaisters en wevers

In 2020 kwam daar een nieuwe ploeg bij: naaisters en wevers. Zij gingen aan de slag met kostuums die bij bijzondere gelegenheden kunnen worden ingezet.

In 2020… de Poorttoren komt in zicht!

Fase 1; het is een wat technische term, maar ook zonder technische kennis konden bezoekers eind 2020 zien wat de afronding hiervan betekende; de poorttoren komt in zicht! Ondanks een jaar met een grote, onbekende uitdaging in de vorm van Corona, werd er in Slot Schaesberg zo goed als mogelijk doorgewerkt. Met resultaat!

In 2020… Vondsten gerepatrieerd

In 2020 heeft Slot Schaesberg een omvangrijke archeologische collectie vondsten, foto’s en tekeningen die zich al jaren in Frankrijk bevond, terug naar Nederland gehaald. De collectie bevat belangrijke historische informatie over Slot Schaesberg en vele andere kastelen in voornamelijk de regio Zuid-Limburg. Bij De Vondst in Heerlen is de collectie vanaf 2020 onderzocht.

De teruggehaalde archiefstukken
In 2023… archeoloog worden!

Dagblad de Limburger deed afgelopen week alvast een oproep aan iedereen die een wens koestert om archeoloog te worden: kom dit jaar naar Slot Schaesberg! De publieksopgravingen zijn er voor iedereen, van jong tot oud. Ook mensen zonder enige voorkennis die wel interesse hebben mogen meehelpen. De vrijwilligers van Slot Schaesberg, amateurarcheologen, bewoners uit de regio en toeristen kunnen allemaal een training krijgen van de archeologen en bijdragen aan het onderzoek, mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Provincie Limburg. Het doel is om op deze manier het publiek in aanraking te laten komen met alle facetten van archeologisch onderzoek, waaronder opgravingsmethoden, het verwerken van data, vondsten, monsters en tekeningen.

Opgraving bij Slot Schaesberg in de jaren ’80 van de vorige eeuw

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud