‘Het Romeinse badhuis in Heerlen’ vanaf 9 februari voor publiek te koop

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Op 8 februari ontving de Italiaanse ambassadeur in Nederland de eerste exemplaren van het boek ‘Het Romeinse badhuis in Heerlen’. In het boek wordt de ontstaansgeschiedenis en werking van het badhuis van Romeins Heerlen op een toegankelijke manier verteld. Auteur Karen Jeneson baseert zich voor haar verhaal op de resultaten van een groot wetenschappelijk onderzoek dat in maart 2020 werd afgerond.

Geschiedenis ontsloten voor jong en oud

Karen Jeneson is archeoloog Romeins Nederland en conservator van het Thermenmuseum Heerlen. Zij geeft jong en oud een boeiend inkijkje in het leven in deze bloeiende stad, tegen de achtergrond van de woelige geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd.

U kunt deze prachtig geïllustreerde uitgave vanaf 9 februari à € 17,95 kopen bij gerenommeerde boekhandels in Nederland. In Heerlen kan dat bij boekhandel Van der Velden van Dam (Promenade 153), bij Visit Zuid-Limburg in het Maankwartier (Spoorplein 40) en bij het Thermenmuseum (Coriovallumstr 9). 

Omslag ‘Het Romeinse badhuis van Heerlen
Het oudste stenen gebouw van Nederland

In maart 2020 publiceerde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een wetenschappelijke publicatie waaraan zo’n 30 nationale en internationale wetenschappers meewerkten. Zij bewezen door middel van onderzoek dat het Heerlense Romeinse badhuis is gebouwd tussen 63 en 73 AD. Lang dacht men dat het in de 2e eeuw na Christus gebouwd werd. Het is daarmee niet alleen het best bewaarde badhuis, maar tevens het oudste stenen gebouw in Nederland. Het is zelfs ouder dan het beroemde Colosseum in Rome. Daarnaast bleek de nederzetting Coriovallum waarin het badhuis lag, belangrijker te zijn dan tot nu toe werd gedacht.

Het Romeins badhuis

Op het hoogtepunt had het badhuis een façade van maar liefst 48 meter met een hoogte van 8 tot 10 meter en een zwembad. Men kon er uiteraard baden en sporten. Daarnaast onderhield men ook sociale contacten en liet zich behandelen door een dokter.

Over het Thermenmuseum in Heerlen

Het best bewaarde Romeinse badhuis in Nederland én het oudste stenen gebouw van Nederland kunt u nog steeds komen bewonderen in het Thermenmuseum te Heerlen. Begin 2024 starten naar verwachting de bouw- en sloopwerkzaamheden van het huidige Thermenmuseum. Sloop en herbouw zijn noodzakelijk om het Romeins badhuis – een rijksmonument en topstuk van nationale betekenis – voor de toekomst naar behoren te beheren, behouden en inspirerend te presenteren voor een groot publiek. Met het nieuwe Romeins Museum De Thermen realiseert de gemeente een beeldbepalend museum met een landelijke en euregionale ambitie en uitstraling.

Karen Jeneson
Over de auteur

Karen Jeneson (Den Helder, 1966) studeerde Provinciaal-Romeinse archeologie aan de VU Universiteit in Amsterdam. In 2013 promoveerde zij op haar proefschrift over het Romeinse villa-landschap van Zuid-Limburg en de Euregio. Sinds 2010 is zij werkzaam als conservator van het Thermenmuseum. De collectie van het museum bestaat uit zo’n 45.000 objecten uit de Romeinse tijd. Deze zijn gevonden in Heerlen tussen 1850 en 2000. Topstuk is het Romeinse badhuis, een nationaal monument en een unicum in Nederland.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud