Heerlen ondergronds, aflevering 1 De Koude Oorlog

Foto van Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In de serie Heerlen Ondergronds nemen we je mee op ondergrondse ontdekkingsreis in de Heerlense geschiedenis! Deze resten zijn, zonder dat je het misschien doorhebt, recht onder je neus terug te vinden. Samen met creatieve alleskunner Merlijn Huntjens en verschillende experts gaan we op pad om bijzondere historische plekken aan het daglicht te brengen.

Resten van de Koude Oorlog

Het is alweer meer dan 30 jaar geleden dat de Koude Oorlog eindigde. Een oorlog waarbij we vooral bang waren voor een atoombomaanval. Een terechte angst, want de gevolgen daarvan zouden een normaal leven niet meer mogelijk maken… Wat kon je doen als de bom barstte? Bescherming zoeken in een ondergrondse schuilplaats was de meest voor de hand liggende optie. Veel schuilkelders zijn inmiddels verdwenen of onherkenbaar. Maar… deze niet.

Wist je ook dat het luchtalarm dat elke eerste maandag van de maand stipt om 12.00 uur afgaat, nog een ‘erfenis’ is ten tijde van de Koude Oorlog? Maar waar zijn deze te vinden? Dit én meer vertellen we je in de eerste aflevering van Heerlen Ondergronds.

I

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud